بوعلی سینا در کتابخانه‌های همدان شفا را نوشت

بوعلی سینا در کتابخانه‌های همدان شفا را نوشت

به گزارش خبرگزاری فارس از همدان و به نقل از روابط عمومی اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان همدان؛ عاطفه زارعی در ویژه برنامه شب شعر و بزرگداشت مقام پزشک «از بخارا تا هگمتانه»، که به همت اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان همدان برگزار شد اظهار کرد: به مناسبت بزرگداشت بوعلی و مقام پزشکی گرد هم آمدیم تا بازاندیشی، بازنگری و بازخوانی بوعلی سینا، شخصیت پرآوازه بین‌المللی را با حضور نویسندگان و شاعران همدانی داشته باشیم.

وی افزود: ملک همدان، همواره گهواره مردان و زنانی بوده که چون خواجه رشیدالدین فضل‌الله همدانی در آن متولد شدند و راهی نو به جهان نشان دادند و یا چون بوعلی سینا جذب آن شدند تا در دامن دانش پرورش و شفا به دنیا دهند به عبارت دیگر مردان و زنان پایتخت تاریخ و تمدن ایران همواره و در هر عصری سخن‌ها برای گفتن داشته و دارند.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان همدان با بیان اینکه این شکوه همواره در طول تاریخ ادامه داشته است تصریح کرد: مردان و زنان این دیار برگ‌های زرین فراوان به تاریخش بخشیدند چون هشت هزار برگ طلایی درخشان که بر تارک تاریخ این دیار می‌درخشد و سرخی خونشان لحظه‌ای از جوشیدن باز نمی‌ایستد.

وی ادامه داد: امروز اگر بر بام بوعلی گردهم آمدیم و هوای روح بخش تابستان را استشمام می‌کنیم به برکت همان هشت هزار شهید گلگون کفنی است از همین رو حداقل وظیفه‌ای که داریم بردن یاد و نام آنهاست.

زارعی گفت: وقتی در متون علمی و ادبی در مورد همدان پایتخت تاریخ و تمدن جستجو می‌کنیم به پیشینه فرهنگی غنی می‌رسیم که به دو دوره قبل از اسلام و بعد از اسلام تقسیم بندی می‌شود؛ در دوره قبل از اسلام وجود نهادهای فرهنگی از جمله بنای مشهور مرکز اسناد هگمتانه مادستان و حوزه علمیه یا وجود فرهنگستان علوم ایران در عهد باستان، فرهنگستان سینای همدان که یونانیان آن را مکتب سده اکباتان نامیده‌اند را می‌بینیم .

وی در ادامه با بیان اینکه مکتب بقراطی یونان یکسره متاثر از مکتب پزشکی سینایی ایران است اظهار کرد: در دوره ما قبل اسلامی مدرسه طب اَهمذان تا صدر اسلام همچنان دایر و فعال بوده است.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان همدان خاطرنشان کرد: در دوره اسلامی نیز می‌توان به سده دوم و اوایل سده سوم که نخستین محفل ادبی توسط خاندان بنو سلمه همراه با کتابخانه‌ای در جنب آن بنیاد شده بود اشاره کرد.

وی یادآور شد: همچنین در دوره حاکمیت خاندان علویان همدان اواسط سده سوم تا اواسط سده هفتم، محفل ادبی بسیار برجسته و در جنب آن یک حوزه علمی- فرهنگی و کتابخانه معتبری در یکی از قلاع و قصور علویان به وجود آمد که محل مراجعه علماء و حکما و ادبا بود.

زارعی اضافه کرد: چنان که بعدها حکیم ابن سینا از کتاب‌های آنجا در تالیفات خود بهره برده از جمله گفته‌اند وی کتاب منطق شفاء را در سرای علویان نوشته است.

وی خاطرنشان کرد: همدان را در سده‌های سوم تا ششم "دارالسنه" می‌گفتند و چهار قرن تمام، همدان از مراکز بزرگ حدیثگری در جهان اسلام بود و در عصر طلایی تمدن اسلامی یعنی سده سوم تا پنجم ه.ق، زندگی فرهنگی اسلامی از مراکز قدیمی بغداد و بصره به شهرهای ری، اصفهان، همدان و شیراز انتقال یافت.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان همدان در بخش دیگر با اشاره به اینکه در خصوص همدان گذشته از مقوله نقلی و حدیث باید به پایه‌های عقلی و علمی اشاره کرد که ابوریحان بیرونی و بوعلی سینا از کتابخانه ابوجعفر مهلبی همدانی که دوازه هزار جلد در آنجا داشت بهره بردند گفت: در اوایل سده ششم، همدان پایتحت سلاجقه عرب شد و لقب دارالملک یافت، در این زمان این شهر محل رجال دین و دولت و مقصد مردان علم و ادب شد و از شکوه و رونق خاصی مدنی و فرهنگی برخوردار شده بود.

وی اظهار کرد: آثار باقی مانده آن دوران گنبد علویان است و این همه فر و شکوه همدان در حوزه‌های علمی و فرهنگی تا حمله مغولان ادامه داشت، البته پس از این حمله نیز دوباره همدانی نو برخاست چراکه در پیشینه این سرزمین تاریخ و تمدن ساری و جاری است.

زارعی متذکر شد: چنانکه مرد دیگری چون خواجه رشیدالدین فضل‌الله همدانی وزیر دانشمند و وطن دوست برخاست و مجددا این تاریخ پر فراز تکرار شد.

وی تأکید کرد: اما رسالت کتابخانه‌های عمومی به عنوان دانشگاه مردم این است که این بزرگان و راه آنها را به خوبی به مردم به ویژه نوجوانان و جوانان بنمایاند و در کنار دانشگاه و مدرسه مسیر نقد و تفکر را پویا و آباد نگاه دارد.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان همدان با بیان اینکه در واقع کتابخانه‌های عمومی حلقه واسطی است که دانشجویان و رهپویان حقیقت را با دانشمندان و فرهیختگان پیوند داده و راه آموختن را همواره کند تأکید کرد: فلسفه کتابخانه عمومی یافتن پاسخ برای سوالات و تولید سوالات جدید است که تلاش می‌کنیم همواره در این راه موفق باشیم.

گفتنی است در پایان این آیین از محمد صادق صبا و حمیدرضا شاهنظری به نمایندگی از جامعه پزشکان تقدیر به عمل آمد و شاعران همدانی اشعاری به مناسبت روز پزشک و همدان خواندند.

پایان پیام/89040/

منبع: فارس

منتشر شده

در دسته بندی


با عنایت به اینکه سایت «یلواستون» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع مطلب و کاربران است. (قانون تجارت الکترونیک)

یلواستون نقشی در تولید محتوای خبری ندارد و مطالب این سایت، بازنشر اخبار پایگاه‌های معتبر خبری است.