خطر انقرض برای 11 گونه جانوری در استان یزد جدی است+ فیلم

خطر انقرض برای 11 گونه جانوری در استان یزد جدی است+ فیلم

به گزارش خبرگزاری فارس از یزد، همه باید بدانند که عدم نگهداری از محیط زیست بر کیفیت و چرخه طبیعی اثر می‌گذارد و آسیب های جدی برای زندگی انسانها، حیوانات، گیاهان و حتی بناها دارد.

فرهنگ اسلامی، طبیعت را گهواره و زمینه ساز پرورش و کمال انسان می‌داند، ازاین رو با هر کس که به این عامل، آسیب و زیان رساند و آن را برای رشد بشر ناامن سازد، مقابله می‌کند.

نظام طبیعت، بر اساس حکمت آفریده شده و همه عناصر آن از ابر و باد و مه و خورشید و فلک درکارند تا آدمی در پرتو آنها از مادیت به معنویت برسد و دنیا و آخرت را به شایستگی در خود به کمال برساند.

حیات وحش نیز از جمله عناصر تشکیل دهنده محیط زیست است که همه اقشار جامعه در برابر نگهداری و حفاظت از آن مسئولند و باید مورد توجه جدی قرار گیرد.

حیات‌وحش، بخشی از سیستم پیچیده اکوسیستم‌هایی است که در افزایش بهره‌وری و پایداری بوم‌سازه‌ها نقش اساسی دارد و انسان برای تأمین آب، غذا، ارزش‌های زیبایی‌شناختی و فعالیت‌های تفریحی خود به آن وابسته است.

وقتی نسل گونه شکارگری از بین می‌رود جمعیت جانوران دیگر که طعمه آن جانور بودند افزایش می‌یابند و این مطلب همان طغیان جانوری است که زندگی انسانها را به صورت جدی تحت تأثیر خود قرار می‌دهد و باید برای حراست از محیط زیست و حیات وحش برنامه‌ریزی جدی انجام شود.

برهم زدن تعادل محیط‌زیست خطری جدی برای کیفیت زندگی انسانهاست

مهدی زارع خورمیزی کارشناس مسول حیات وحش محیط زیست استان یزد نیز به خبرنگار فارس اظهار کرد: اگر از گونه‌های مختلف جانوری در محیط زیست نگهداری نکنیم و به موقع برای حفاظت از آنها چاره‌ای جدی اندیشیده نشود، عاقبت گونه‌های ارزشمند جانوری مثل یوز می‌شود و انقراض محلی خواهیم داشت.

وی با بیان این‌که انقراض محلی گونه‌های خاص جانوری دو آسیب کوتاه مدت و دراز مدت دارد، افزود: در کوتاه مدت زنجیره ژنتیکی محیط زیست استان یزد و کشور از بین می‌رود و در دراز مدت نظم و اکوسیستم طبیعیت بهم خورده و در نهایت تأثیر منفی خود را بر زندگی انسان‌ها می‌گذارد.

این کارشناس محیط زیست در استان یزد گفت: اگر گونه جانوری خاص منقرض شود، جمعیت گونه‌‎هایی دیگر افزایش یافته و طغیان می‌کند، به طور مثال در حال حاضر جمعیت گراز افزایش بی رویه‌ای پیدا کرده و با طغیان‌های مستمر به دغدغه‌ای جدی برای محیط زیست تبدیل شده است.

زارع با بیان این‌که برهم زدن تعادل طبیعت کیفیت زندگی انسان‌ها را به خطر می‌اندازد، تصریح کرد: برای جلوگیری از انقراض گونه‌های مختلف جانوری به همکاری و همراهی تمام دستگاه‌های دولتی و خصوصی نیاز است.

وی ایمن سازی جاده‌ها و همراهی شهروندان از جمله راهکارهای موثر برای مراقبت از محیط زیست و حیات وحش دانست و بیان کرد: مردم باید به این درک برسند که محیط زیست برای همه انسانهاست و بدانند که کیفیت محیط زیست و حیات وحش ارتباط مستقیم با کیفیت زندگی انسانها دارد.

کارشناس حیات وحش محیط زیست استان یزد تخریب زیستگاه‌ها و خشک شدن چشمه‌ها ناشی از برداشت بی‌رویه منابع آبی را از جمله دلایل جدی شدن خطر انقراض گونه‌های مختلف جانوری در محیط زیست عنوان کرد و گفت:‌ کاراکال، گربه پلاس، عقاب شاهی، عقاب طلایی، هوبره، شاه روباه، روباه شنی، گورخر و گوزن زرد ایرانی، از جمله گونه‌های جانوری در معرض انقراض، در استان یزد هستند.

همه باید برای نگهداری از محیط‌زیست احساس مسئولیت کنند

جواد شکوهی، سرپرست منطقه حفاظت شده کالمند در استان یزد در گفت‌وگو با خبرنگار فارس اظهار کرد: منطقه حفاظت شده کالمند بهادران دارای مساحتی بالغ بر ۲۴۰ هزار هکتار است و در حال حاضر با ۹ محیط‌بان و شش همیار محیط زیست، نظارت و ارزیابی می‌شود.

وی سگ‌های ولگرد را از جمله دغدغه‌های جدی نگهداری و حراست از محیط زیست این منطقه دانست و افزود: گربه پالاس، کاراکال، شاهین و بالابان از جمله گونه‌های جانوری در معرض انقراض منطقه حفاظت شده کالمند در استان یزد است.

شکوهی با بیان این‌که حراست از محیط زیست امر همگانی است و تمام اقشار جامعه باید برای نگهداری از گونه‌های مختلف جانوری احساس مسئولیت کنند، گفت: آموزش چگونگی نگهداری از محیط از دیگر الزامات اجرایی در این خصوص است.

سرپرست منطقه حفاظت شده کالمند بهادران در استان یزد استفاده از سموم قوی در مزارع و فنس کشی‌های غیر اصولی طبیعت از جمله عوامل به خطر انداختن حیات گونه‌های مختلف جانوری در محیط دانست و بیان کرد: با توجه به این‌که بیشترین تلفات محیط زیست در شبها و در محدوده جاده‌های مواصلاتی رخ می‌دهد، باید بیش از پیش نسبت به طراحی مسیر، روشنایی و ایمن‌سازی جاده‌ها برای حیوانات برنامه ریزی شود.

وی آموزش جوامع محلی و کودکان را از جمله موثرترین راهکاری‌های حفاظت از محیط زیست عنوان و تصریح کرد: متأسفانه در بسیاری از مواقع افراد با بی اطلاعی و فقط برای تفریح جان گونه‌های جانوری ارزشمند محیط زیست را به خطر می‌اندازند.

شکوهی بیان کرد: گونه‌هایی نظیر یوسپلنگ و آهو در تاریکی شب نمی‌توانند با سرعت و دقت بالا رفت و آمد کنند و همین امر باعث می‌شود در دام خودروهایی که با سرعت زیاد در حال عبور از مناطق محیط زیستی هستند بیافتند.

مسئولان باید در ساخت راه‌ها تدابیری جدی‌تر و بهتر بیاندیشند تا هم مسیرهای مواصلاتی کشور را ایجاد کنند و هم محیط زیست را از گزند آفت‌های انسانی موجود حراست کرده باشند.

آموزش میدانی موثرترین راه برای حفاظت از حیات‌وحش است

فاطمه نیکوروش، فعال محیط زیست در استان یزد نیز به خبرنگار فارس اظهار کرد: سازمان های مردم نهاد باید برای حراست از محیط زیست و گونه های مختلف جانوری مردم به ویژه جوامع محلی را آموزش دهند.

وی با بیان این‌که با آموزش میدانی و اصولی می‌توانیم حیات وحش و محیط زیست خود را نجات دهیم، افزود: مردم باید به جای ترسیدن از گونه‌های مختلف جانواری شیوه مواجه صحیح با آنها را بیاموزند.

این فعال محیط زیست استان یزد کشتار گونه‌های خاص جانوری توسط روستاییان را از دیگر چالش‌های جدی نگهداری حیات وحش در کشور است، گفت: روستاییان باید بیاموزند که چه کارهایی انجام دهند تا اصلاً گونه‌های جانوری سمت مزارع آنها نروند.

محیط زیست یزد تنها با ۳۰ درصد ظرفیت فعال است

سید رضا نورانیان، مدیرکل محیط زیست استان یزد نیز به خبرنگار فارس اظهار کرد: خانه محیط زیست، یک نهاد اجتماع محور محلی است که در آن مجموعه‌ای از کارگزاران و ذینفعان دولتی و غیردولتی محیط زیست زیر یک سقف مشترک گردهم می‌آیند و برای حفاظت و بهسازی محیط زیست، با محوریت ارتقای فرهنگ محیط زیست خود برنامه‌ها و تدابیر اثربخش را اتخاذ و اجرا می‌کنند.

وی با بیان این‌که وضعیت کنونی محیط زیست استان به دلیل فاصله با شرایط ایده‌آل، یک شبه حل نخواهد شد ولی با همکاری همگان و مشارکت عمومی می‎تواند بهبود و به وضعیت مطلوب نزدیک شود، افزود: پاسداری از ظرفیت‌های زیست محیطی نیازمند همکاری همه عناصر اجرایی، نظارتی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی است.

نورانیان مسئله محیط زیست را موضوع پرچالش اجتماعی دانست و گفت: محیط زیست دارای ماهیتی پیچیده، چندوجهی و دارای دامنه تاثیرات وسیع است.

مدیرکل محیط زیست استان یزد در بخش دیگری از سخنانش یکی از دغدغه‌های امروز این اداره کل را کمبود نیروی انسانی ذکر کرد و گفت: محیط زیست استان یزد در حال حاضر فقط با ۳۰ درصد ظرفیت فعالیت می‌کند.

وی در ادامه نگهداری از گونه‌های خاص جانوری را از دیگر دغدغه‌های این اداره کل در استان دانست و بیان کرد: نگهداری از محیط زیست و حیات وحش به آموزش همگانی و مشارکت عمومی نیاز دارد.

نورانیان در پایان دیگر مسئله امروز محیط زیست را وجود مواردی در حین داشتن عناوین محیط زیستی ولی با ماهیت غیرمحیط زیستی خواند و تأکید کرد: متأسفانه طبق قانون جدید پایش واحدهای صنعتی و تولیدی فقط به روش تست انجام می‌شود که در این باره مشکلات متعددی وجود دارد و این فرآیند نیازمند ساماندهی است.

پایان پیام/الف

منبع: فارس

منتشر شده

در دسته بندی


با عنایت به اینکه سایت «یلواستون» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع مطلب و کاربران است. (قانون تجارت الکترونیک)

یلواستون نقشی در تولید محتوای خبری ندارد و مطالب این سایت، بازنشر اخبار پایگاه‌های معتبر خبری است.