به گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، پس از آنکه روزنامههای الوطن سوریه و همچنین روزنامه لبنانی نداء الوطن از سفر حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به دمشق و بیروت خبر دادند، بعدازظهر روز چهارشنبه هشتم شهریور ماه رئیس دستگاه دیپلماسی در رأس هیأتی به منظور دیدار و گفتوگو با مقامات عالیتربه سوریه راهی دمشق مقصد اول این سفر شد، سفری برای هفتمین بار در دولت سیزدهم و پس از تصدی وزارت امور خارجه از سوی امیرعبداللهیان.
سفری با هدف پیگیری توافقات سفر اردیبهشت ماه آیتالله رئیسی به دمشق و به منظور رایزنی درباره روند تحولات سوریه و اوضاع منطقه و عرصه بینالملل. ۱۳ و ۱۴ اردیبهشت ماه شهر دمشق پایتخت سوریه میزبان آیتالله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور و هیأت همراه سیاسی و اقتصادی بود. آیتالله رئیسی در مدت دو روز حضورش در این شهر ضمن دیدار و گفتوگو با رئیس جمهور سوریه، برنامه جامع همکاریهای راهبردی و بلندمدت ایران و سوریه را امضا کرد و ۱۴ سند همکاری در حوزههای همکاریهای تجاری، نفت و انرژی، فنی و مهندسی، مسکن، حمل و نقل ریلی و هوایی، مناطق آزاد و بخش خصوصی، ارتباطات و فناوری و زلزله و امدادرسانی و تسهیل امور زیارتی نیز توسط مقامات ارشد دو کشور به امضا رسید.
ششمین سفر امیرعبداللهیان به سوریه در ۱۸ اسفند ماه ۱۴۰۱ و در ادامه سفرش به ترکیه و در پی زلزله در این دو کشور و بازدید از مناطق زلزله زده صورت گرفته بود. او ضمن حضور در لاذقیه به دمشق هم رفت و با مقامات ارشد سوریه از جمله رئیس جمهور دیدار و گفتوگو کرد.
وزیر امور خارجه روز چهارشنبه هشتم شهریور ماه و پیش از انجام این سفر در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: در چارچوب تقویت سیاست منطقه همسایگی و به منظور تسریع در اجرای توافقات روسای جمهور دو کشور عازم دمشق هستم. در خصوص آخرین تحولات منطقهای و بین المللی با مقامات عالی سوریه گفتوگو و رایزنی خواهم داشت. جمهوری اسلامی ایران بر ضرورت برقراری ثبات و آرامش و حفظ حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه تأکید دارد.
«حسین اکبری» سفیر جمهوری اسلامی ایران در دمشق هم در این خصوص در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: پیگیری مستمر توافقات صورت گرفته بین رئیس جمهور اسلامی ایران و رئیس جمهور عربی سوریه در سطوح عالی دو کشور نشان دهنده عزم دو طرف برای حرکت رو به جلو و رسیدن به نقطه مطلوب در همکاریها بین دو کشور است.
مهدی شوشتری دستیار وزیر و مدیرکل غرب آسیا و شمال آفریقا، علی اصغر خاجی مشاور ارشد وزیر امور خارجه در امور ویژه سیاسی، محمدصادق فضلی مشاور و مدیرکل وزارتی و محمدجلال فیروزنیا سفیر پیشین ایران در بیروت هم حسین امیرعبداللهیان را در این سفر همراهی میکردند.
این دیپلمات عالیرتبه ایرانی پس از ورود به دمشق در جمع خبرنگاران به رایزنیها و مشورتهای منظم با مقامات سوریه و همتایش اشاره کرد و گفت: با توجه به تحولات جدید در منطقه و صفحه جدید و مثبت روابط که در منطقه شاهد آن هستیم، سفری که اخیرا به عربستان سعودی داشتم و از مقامات عربستان سعودی اظهارات مثبتی را در ارتباط با سوریه دریافت کردم، امروز در دمشق هستیم تا درباره این مسائل و همچنین موضوعات مورد علاقه دوجانبه، منطقهای و بینالمللی گفتوگو داشته باشیم.
* عرنوس: قدردان حمایتهای ایران هستیم
رئیس دستگاه دیپلماسی عصر چهارشنبه و پس از ورود به دمشق به دیدار «حسین عرنوس» نخستوزیر سوریه رفت و سلام مخبر معاون اول رئیس جمهور و دعوت وی از نخست وزیر سوریه برای سفر به تهران به منظور برگزاری پانزدهمین اجلاس کمیسیون عالی دو کشور را ابلاغ کرد و برگزاری این نشست را برای شتاب بخشیدن به روابط فیمابین مهم خواند. امیرعبداللهیان با اشاره به امضای سند جامع همکاریها بین دو کشور در جریان سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به دمشق، آن را نقشه راه همکاریهای جامع دو کشور خواند که میتواند تسهیل کننده تقویت همکاریها در زمینه های مشترک مورد توافق باشد.
نخست وزیر سوریه نیز در این دیدار با اشاره به اینکه دولت و ملت سوریه قدردان حمایتهای ایران از سوریه است، گفت: روابط دو کشور ریشه دار، دوستانه و برادرانه است و ما به این روابط افتخار میکنیم. وی همچنین عضویت ایران در گروه بریکس را تبریک گفت و از روند رو به پیشرفت روابط ایران و عربستان ابراز خرسندی کرد و آن را به نفع منطقه دانست.
* تنها شرط بازیابی روابط، خروج نیروهای ترکیه از تمام اراضی سوریه
وزیر خارجه پس از آن در محل وزارت خارجه سوریه حضور یافت و با «فیصل المقداد» همتای سوری خود به گفتوگو پرداخت و بعد از یک ساعت و نیم وزرای خارجه به میان خبرنگاران آمدند و به تشریح رایزنیهای انجام شده پرداختند. در این نشست خبری که بیش از یک ساعت به طول انجامید، وزیر خارجه سوریه با بیان اینکه آمریکا به دولتی لجام گسیخته تبدیل شده، گفت: از بهبود روابط بین ایران و عربستان خرسندیم و از توسعه هر چه بیشتر این روابط حمایت میکنیم.
این دیپلمات عالیرتبه سوری که اخیرا در رأس هیأتی سیاسی و اقتصادی به منظور پیگیری توافقات سفر آیتالله رئیسی به تهران سفر کرده بود در این نشست خبری گفت که در گفتوگوهای یک ساعته و نیمه با همتای ایرانی موضوعات مختلفی را مورد بررسی قرار داده از جمله روابط رو به شد دو کشور و آثار بسیار مثبت سفر رئیسی به دمشق.
وزیر خارجه سوریه درباره روابط ترکیه و سوریه هم خاطرنشان کرد: تنها شرط بازیابی روابط، خروج نیروهای ترکیه از تمام اراضی سوریه است. آن زمان به همکاری با ترکیه بازخواهیم گشت منوط به اینکه اشغالگری در کار نباشد.
وزیر امور خارجه ایران نیز در نشست خبری با همتای سوری به نظامیان آمریکایی توصیه کرد که به خانه برگردند و به مقامات این کشور هم توصیه کرد که منطقه را به اهل منطقه واگذارند.
وی با بیان اینکه توافق داریم که کمیسیون عالی مشترک ایران و سوریه به ریاست معاون اول رئیس جمهور ایران و نخستوزیر سوریه در تهران در آینده نزدیک برگزار شود، اضافه کرد: از بازگشت روابط طبیعی سوریه با کشورهای منطقه، جهان عرب و جهان اسلام خرسندیم. خرسندم این ابتکار مورد استقبال رهبران منطقه قرار گرفته است. سوریه کشور بسیار مهمی در منطقه ماست. هیچ طرفی نمیتواند سوریه را نادیده بگیرد.
وزیر خارجه ایران افزود: بازگشت سوریه به وضعیت طبیعی و نقش آفرینی طبیعی در منطقه در جهت خیر و صلاح همه کشورهای منطقه است. این واقعیتی است که امروز کشورهای منطقه به آن اعتراف دارند و با استفاده از فرصت به روح بلند همه شهدای سوریه، شهدای ایران و همه طرفهایی که در کنار ارتش و مردم سوریه سالها در جنگی تروریستی ایستادند، ادای احترام میکنم.
وزیر خارجه سوریه همچنین در دیدار امیرعبداللهیان با اشاره به فشار و محاصره اقتصادی آمریکا علیه سوریه با هدف ممانعت از عادیسازی شرایط این کشور تصریح کرد: اجازه نمیدهیم که آمریکا به اهداف خود برسد. (اینجا بخوانید)
* دعوت از بشار برای سفر به تهران
رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران صبح پنجشنبه نهم شهریور ماه در دمشق با بشار اسد رئیس جمهور سوریه دیدار و بر دعوت آیتالله رئیسی از همتای سوری برای سفر به تهران تأکید کرد و گفت که ایران همچنان در کنار سوریه و ملت آن خواهد بود.
بشار اسد هم در این دیدار، پیوستن ایران به گروه بریکس را به دولت و ملت ایران تبریک گفت و افزود: این امر نشان میدهد که جهان در حال تغییر است و آنچه که ما و شما برای آن ایستادگی کردیم، درست بود.
در نشست اخیر سران بریکس در ژوهانسبورگ از ۶ کشور از جمله جمهوری اسلامی ایران برای پیوستن به گروه بریکس دعوت به عمل آمد.
رئیس جمهور سوریه در دیدار امیرعبداللهیان راهبرد آمریکا در منطقه برای تامین منافع خود را، ایجاد و دامن زدن به تنش و بحران بین کشورها و ملتهای منطقه اعم از اختلاف شیعه و سنی و یا عربی ایرانی خواند و از ابتکار عمل ایران برای تقویت روابط با کشورهای عربی منطقه استقبال کرد و آن را اقدامی فوق راهبردی برشمرد.
زیارت حضرت رقیه (س) و همچنین حضور در مرقد مطهر حضرت زینب (س) از دیگر برنامههای حضور امیرعبداللهیان در دمشق بود.
رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران ظهر پنجشنبه نهم شهریور ماه در مقصد دوم سفرش به منطقه غرب آسیا و به منظور رایزنی و گفتوگو با مقامات لبنان وبا بدرقه فیصل المقداد دمشق را ترک و راهی بیروت شد.
پنجمین سفر امیرعبداللهیان به پایتخت لبنان بعد از تصدی وزارت امور خارجه. وزیر امور خارجه در بدو ورود به بیروت با بیان اینکه به حمایتهای قوی خود از لبنان ادامه میدهیم، از همه طرفهای لبنانی دعوت کرد که هر چه سریعتر از طریق گفتوگو و تفاهم نسبت به انتخاب رئیس جمهور اقدام کنند.
وی با اشاره به سفرش به عربستان سعودی گفت: در گفتوگوهایی که با مقامات عربستان انجام شد، عبارات مثبت و سازندهای را از مقامات عربستان در خصوص کمک به وضعیت لبنان شنیدهایم. ما همه کشورها را به کمک و همکاریهای اقتصادی با لبنان دعوت میکنیم و جمهوری اسلامی ایران به حمایتهای قوی خود از لبنان ادامه خواهد داد.
نشست مشترک سه جانبه امیرعبداللهیان با «زیاد النخاله» دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین و «صالح العاروری» نایب رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) هم پنجشنبه شب در بیروت برگزار شد و امیرعبداللهیان در این دیدار حمایت از قضیه فلسطین، مقاومت و مبارزات رهایی بخش ملت فلسطین را سیاست تغییرناپذیر و جوهره سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران خواند. دیدارهای امیرعبداللهیان با مقامات لبنانی از صبح جمعه با ملاقات با «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان آغاز شد.
وزیر امور خارجه در دیدار با رئیس پارلمان لبنان انتخاب رئیس جمهور را در صلاحیت ملت و رهبران سیاسی این کشور خواند و گفت: اطمینان داریم که رهبران لبنان بهترین تصمیم را در بهترین زمان خواهند گرفت.
رئیس پارلمان لبنان با تأکید بر اینکه مهمترین علت فشار بر لبنان، هدف قرار دادن مقاومت است، اظهار داشت: مقاومت حامی لبنان در مقابل تهدیدات و در کنار ارتش رکن اساسی امنیت لبنان است. نبیه بری همچنین ضمن ابراز خرسندی از تحولات مثبت در روابط ایران و عربستان سعودی، آن را به نفع کل منطقه خواند.
امیرعبداللهیان در ادامه حضورش در بیروت در محل وزارت امور خارجه لبنان با «عبدالله بوحبیب» همتای لبنانی دیدار و گفتوگو کرد و پس از آن در جمع خبرنگاران انتخاب رئیس جمهور در لبنان را یک موضوع داخلی و کاملا لبنانی خواند و گفت: ایران جز خیر برای لبنان نمیخواهد. وی همچنین در توصیه به مقامات عالی لبنان، احزاب و گروههای سیاسی این کشور از آنها خواست که در انتخاب رئیس جمهور و توافق بر سر تشکیل دولت سرعت ببخشند.
وزیر امور خارجه همچنین در دیدار با همتای لبنانی با بیان اینکه تحریمهای آمریکا نمیتواند مانع روابط اقتصادی ایران و لبنان شود، از آمادگی شرکتهای ایرانی برای مشارکت در حل مشکل برق در لبنان خبر داد.
امیرعبداللهیان همچنین از بوحبیب برای سفر به تهران دعوت کرد.
عبدالله بوحبیب وزیر خارجه لبنان هم در این ملاقات ضمن تشکر از جمهوری اسلامی ایران در حمایت از لبنان گفت: جمهوری اسلامی ایران کشور عزیز و دوست ماست و همیشه به شما در لبنان خوشامد میگوییم و همیشه علاقهمند به توسعه روابط با ایران هستیم. وی با ذکر این نکته که زمینههای زیادی برای همکاری با ایران داریم، اظهار داشت: امیدواریم با تشکیل حکومت جدید در لبنان، بتوانیم از این زمینههای مثبت برای تقویت روابط بیش از پیش استفاده کنیم.
* دیدار با سید حسن نصرالله
رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین با سید حسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان دیدار و گفتوگو کرد. در این دیدار مجتبی امانی سفیر ایران در بیروت، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه، مهدی شوشتری دستیار وزیر و مدیرکل غرب آسیا و شمال آفریقا و محمدصادق فضلی مشاور وزیر و مدیرکل وزارتی و محمدجلال فیروزنیا سفیر پیشین ایران در لبنان نیز در این دیدار حضور داشتند.
دبیرکل حزبالله لبنان در دیدار امیرعبداللهیان با اشاره به وضعیت کنونی مقاومت لبنان و فلسطین، تصریح کرد: اگر از صهیونیستها رفتاری مبتنی بر محاسبه خطا سرزند، با واکنش پشیمان کننده مقاومت مواجه خواهند شد.وی با اشاره به نقش سازنده جمهوری اسلامی ایران در قبال منطقه و لبنان، یاد و خاطره شهدای مقاومت منطقه، لبنان و ایران را گرامی داشت و نقش سردار شهید قاسم سلیمانی را در تثبیت امنیت منطقه در مقابله با صهیونیسم و تروریسم فراموش نشدنی خواند.
امیرعبداللهیان همچنین در نشست خبری در محل سفارت ایران در بیروت درباره دیدارش با دبیرکل حزبالله لبنان با بیان اینکه در این دیدار سخنان بسیار امیدبخشی را در حوزه مقاومت و وضعیت منطقه از ایشان شنیدیم، افزود:همه مطلع هستند که امروز رژیم صهیونیستی از بحرانهای چندلایه امنیتی و اجتماعی در درون سرزمینهای اشغالی رنج میبرد. از سید حسن نصرالله شنیدم اگر رژیم جعلی اسرائیل مرتکب خطایی شود، در کمتر از چند ساعت وضعیت بر علیه صهیونیست ها تغییر خواهد کرد.
همزمان با سفر امیرعبداللهیان به بیروت «نجیب میقاتی» نخستوزیر پیشبرد امور لبنان در سفر بود و به همین خاطر ملاقاتی انجام نشد.
* اگر ۱۰ سال پیش هیأت وزیران لبنان پیشنهاد ایران را پذیرفته بود، امروز لبنان یکی از صادرکنندگان برق در منطقه بود
رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین عصر جمعه دهم شهریور ماه در نشستی خبری در محل ساختمان سفارت جمهوری اسلامی ایران در بیروت گفت: ایران و عربستان قصدی برای دخالت در امور لبنان و مداخله در تصمیمات رهبران سیاسی لبنان ندارند. در سفرم به عربستان و در دیدار با مقامات این کشور، ایدهها و پیشنهاداتی را در خصوص منطقه و از جمله لبنان دریافت کردم. ایران از هرگونه توافق رهبران لبنانی حمایت خواهد کرد.
وی همچنین با اشاره به احیای روابط دیپلماتیک ایران و عربستان سعودی اعلام کرد که تعداد دیگری از کشورها در حال گفتوگوهایی آشکار و یا محرمانه با ما برای بازگرداندن روابط به حالت طبیعی هستند.
وزیر خارجه درباره رفع مشکل برق در لبنان با بیان اینکه پیشنهادات خود را درباره مشکل برق در لبنان بارها بیان کردیم. این موضوع نیازمند اتخاذ تصمیم در هیأت وزیران است و هر زمان هیأت وزیران تصمیم بگیرند ایران آمادگی دارد برای اعزام نیروهای فنی و مهندسی و ایجاد نیروگاههایی به حجم دو هزار مگاوات برق در لبنان اقدام کند، یادآور شد: اگر ۱۰ سال پیش هیأت وزیران لبنان پیشنهاد ایران را پذیرفته بود، امروز لبنان یکی از صادرکنندگان برق در منطقه بود.
* ابتکار سلطان عمان روی میز
مذاکرات رفع تحریمها و آینده برجام هم از دیگر سؤالاتی بود که در نشست خبری امیرعبداللهیان از وی پرسیده شد و او با بیان اینکه در خصوص توافق هستهای و مذاکره برای رفع تحریمها، همواره در مسیر دیپلماسی و مذاکره قرار داریم، افزود: انجام درست توافق غیرمستقیم اخیر ایران و آمریکا برای آزادی بخشی از اموال ما در بانکهای خارجی و تبادل زندانیان، تاثیر مثبت بر گفتوگوهای غیرمستقیم برای رفع تحریمها خواهد داشت.
وی گفت: ایران از اراده سیاسی لازم برای رسیدن به نقطه توافق و بازگشت همه طرفها به اجرای برجام برخوردار است.درباره به کارگیری دیپلماسی برای رفع تحریمها، اکنون ابتکاری از سوی سلطان عمان روی میز قرار دارد و در چارچوب آن ابتکار، تبادل پیامها بین ما و طرفهای دیگر در جریان است.
«هوچشتاین» حضور مشاور ارشد بایدن در امور انرژی در بیروت همزمان با حضور امیرعبداللهیان در بیروت هم از دیگر موضوعاتی بود که در این نشست مطرح شد و امیرعبداللهیان پاسخ داد: رسانههای لبنان چون بسیار حرفهای عمل میکنند همه چیز را به هم ربط میدهند، ولی ارتباطی بین این دو سفر وجود ندارد. وی همچنین به مقامات کاخ سفید توصیه کرد که به واقعیات منطقه توجه کنند.
وزیر خارجه درباره اظهارات ماکرون که ایران را به مداخله در امور داخلی لبنان متهم کرده است، گفت: به ماکرون توصیه میکنیم به جای پرداختن به مسائل مداخله آمیز در دیگر کشورها به وضعیت داخل فرانسه تمرکز کند. ایران سازندهترین نقش را در منطقه و لبنان داشته است. با قدرت در کنار دوستان خود در لبنان باقی خواهیم بود.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه برنامههای سفر خود به لبنان، عصر روز جمعه به زیارت مزار مطهر شهیدان در روضة الشهداء و روضة الحوراء زینب (س) در بیروت رفت و ضمن قرائت فاتحه، با برخی حاضران و خانوادههای شهدا گفتوگو کرد.
وی جمعه شب (دهم شهریور ماه) به دیدار اعضای خانواده امام موسی صدر در بیروت رفت و ضمن تجلیل از شخصیت ممتاز، مجاهدتهای تاریخ ساز و خدمات ماندگار وی، درباره برخی از ابعاد پرونده ربایش امام موسی صدر گفتوگو و تبادل نظر کرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران همچنین جمعه شب (دهم شهریور ماه) با حضور در محل سفارت جمهوری اسلامی ایران در بیروت، با اعضا و خانوادههای دیپلماتها و کارکنان سفارت، مسؤولان و اعضای برخی نهادهای ایرانی و نیز عدهای از ایرانیان مقیم لبنان دیدار و گفتوگو کرد.
در این دیدار تعدادی از حاضران، به طرح مسائل در زمینه روابط ایران و لبنان و زمینههای فعالیت خود در این کشور پرداختند. امیرعبداللهیان نیز در این دیدار بر اهمیت حفظ هویت ملی ایرانیان در هر کجای جهان تأکید کرد.
پایان پیام/
منبع: فارس