از ادعای تمایل کمتر دانشمندان جوان برای عضویت در هیأت علمی تا دست رد زدن به دعوت‌نامه‌های مهاجرت

از ادعای تمایل کمتر دانشمندان جوان برای عضویت در هیأت علمی تا دست رد زدن به دعوت‌نامه‌های مهاجرت

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری فارس ـ روند جذب اعضای هیأت علمی در یک پروسه زمانی اتفاق می‌افتد که بخشی از این پروسه در دانشگاه‌ها و بخشی دیگر در مرکز جذب اعضای هیأت علمی طی می‌شود، مدارک متقاضیان پس از بارگذاری در سامانه جذب وزارت علوم به دانشگاه‌ها ارسال می‌شود و دانشگاه‌ها باید صلاحیت‌های علمی و عمومی این افراد را در کمیته‌های تخصصی بررسی کرده و در نهایت پرونده افراد برگزیده را به وزارت علوم برای بررسی نهایی ارسال کنند. این فرایند ممکن است طولانی شود و جذب سهمیه‌ها در تقویم فراخوان اتفاق نیفتد البته تمهیداتی اندیشیده شده تا دانشگاه‌ها در بازه زمانی مشخص تکلیف متقاضیان فراخوان را مشخص کنند.

معمولاً دانشگاه‌ها و مؤسسات با افزایش ظرفیت‌ها و بازنشستگی اعضای هیأت علمی قبلی، برای تکمیل کادر خود از طریق مرکز جذب اعضای هیات علمی فراخوان جذب را اعلام می‌کنند که معمولا جذب اعضای هیات علمی در مهلت مشخص و ۲ بار در سال برگزار می‌شود.

با توجه به اینکه به نظر می‌رسد جذب اعضای هیأت علمی پروسه چندان پیچیده‌ای ندارد اما این روزها برخی عنوان می‌کنند که اندیشمندان و دانشگاهیان تمایل چندانی برای جذب در هیأت علمی دانشگاه‌ شدن را ندارند که این موضوع را از رؤسا و اساتید دانشگاه‌ها پیگیری کردیم.

* دولت باید برای حل معضلات دانشگاه‌ها موانع قانونی و تنگناهای مالی را رفع کند

آغازگر این بحث رسول جلیلی رئیس دانشگاه صنعتی شریف بود که در جلسه‌ای چالش‌های اصلی این دانشگاه را فرسودگی و ناایمن‌بودن آزمایشگاه‌ها، شیب منفی تمایل دانشمندان جوان کشور به عضویت در هیأت علمی دانشگاه، مشکلات بودجه‌ای، کمبود خوابگاه‌های دانشجویی و معضل نگهداشت نیروی انسانی متخصص و کارآمد می‌داند.

وی تاکید کرد که اگر دولت بتواند برای حل معضلات دانشگاه گام‌های اساسی و مؤثری بردارد و موانع قانونی و تنگناهای مالی را رفع کند، این قول را خواهیم داد که شاهد ارتقاء سریع‌تر جایگاه دانشگاه و صعود چشمگیر این دانشگاه در رنکینگ‌های جهانی باشیم.

* مشکلات معیشتی اعضای هیأت علمی را در اولویت قرار دهیم

درحال حاضر توان جذب اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها محدود است و در دانشگاه‌ها به اندازه افرادی که بازنشسته می‌شوند، می‌توانیم عضو هیأت علمی جذب کنیم، این سخنان فرهاد دانشجو رئیس دانشگاه تربیت مدرس است که معتقد است نخبگانی که در داخل یا خارج از کشور درس‌شان تمام می‌شود با روحیه‌ بالایی که دارند درخواست جذب برای هیأت علمی شدن را می‌دهند.

رئیس دانشگاه تربیت مدرس می‌گوید جذب اعضای هیأت علمی برای دانشگاه تربیت مدرس ۶۰ یا ۷۰ برابر ظرفیت است؛ شاید اگر برای جذب هیأت علمی یک جای خالی اعلام کنیم به طور متوسط شاهد استقبال ۶۰ متقاضی و فارغ‌التحصیل از دانشگاه‌های خوب کشور هستیم و با عدم استقبال فارغ‌التحصیلان به جذب هیأت علمی مواجه نیستیم.

همچنین دانشجو به استقبال فارغ‌التحصیلان به عضویت در هیأت علمی دانشگاه‌‌ها اشاره می‌کند و می‌گوید: فکر نمی‌کنم برای دانشگاه‌های درجه یک کشور مانند صنعتی شریف و تهران با عدم استقبال در جذب هیأت علمی مواجه باشیم؛ اما به هر صورت اعضای هیأت علمی هم با مشکلات مالی و مسکن دست و پنجه نرم می‌کنند و حقوق‌ دریافتی‌شان با هزینه‌هایشان منطبق نیست. این افراد در مشکلات و مضیقه‌های معیشتی زیادی هستند که باید فکر اساسی پیرامون این موضوع شود. درنهایت اگر به این موضوع به درستی رسیدگی نشود ممکن است با فارغ‌التحصیلانی مواجه شویم که برخی از آنها به سمت صنعت بروند و برخی نیز به خارج از کشور مهاجرت کنند.

اما فرایند جذب برای اعضای هیأت علمی شدن یکسری مشکلات به همراه دارد که نمی‌توان گفت خیلی جدی است و قابل حل شدن نیست؛ ولی همین مشکلات باعث تضعیف روحیه دانشجویان و فارغ‌التحصیلان می‌شود که وزارت علوم نیز نباید به سادگی از این مسائل عبور کند.

* عدم پاسخ اساتید و فارغ‌التحصیلان به دعوت‌نامه‌های مهاجرت

پیرامون این موضوع با لعیا محبوبی استاد دانشگاه نیز گفت‌وگویی داشتیم که وی می‌گوید: بحث صلاحیت عمومی یک مقدار سخت و آزاردهنده است. به عنوان مثال این افراد نباید در صفحاتی مانند اینستاگرام فعالیت‌های خاصی داشته باشند که این موضوع باعث می‌شود با اعمال سلیقه‌‌ها روبرو شویم.

این استاد دانشگاه معتقد است کسانی که دغدغه پژوهش و علم داشته باشند با تمام مشقت‌ها، سختی‌ها و سنگ‌اندازی‌ها تلاش‌ می‌کنند تا به خواسته‌هایشان برسند؛ ولی متأسفانه زمانی که وارد چرخه جذب می‌شوند ولو سنگ‌اندازی‌های کوچک و بزرگ ناخودآگاه باعث ناامیدی و دلسردی این افراد می‌شود.

وی می‌افزاید: اخیراً برای برخی از اساتید و فارغ التحصیلان دانشگاهی دعوت‌‌نامه‌‌هایی برای مهاجرت به کشورهای دیگر ارسال می‌شود که خوشبختانه مورد استقبال قرار نمی‌گیرد؛ البته شاید بعضی از افراد وسوسه شوند تا بیشتر به مهاجرت فکر کنند و چنین مسائلی باعث دوقطبی‌ شود.

* وزارت علوم باید فرایند جذب را تسهیل کند

امیدعلی مسعودی رئیس دانشکده ارتباطات سوره نیز معتقد است اگر در دانشگاه‌ها قدرت جذب خوبی داشته باشیم جوانان تمایل زیادی به جذب هیأت علمی شدن دارند؛ همچنین اخیراً وزارت علوم اعلام کرده حدود هزار رشته تعطیل شده و قرار است رشته‌‌های جدیدی تعریف شود که این موضوع هم در جذب کمتر اعضای هیأت علمی تأثیر دارد. تعداد زیادی فارغ‌التحصیل داریم که در خارج از کشور درس خوانده‌اند و در حال حاضر حتی برای حق‌التدریس شدن هم علاقه دارند.

به گزارش فارس، موضوعی که مانع تمایل فارغ‌التحصیلان و اندیشمندان است فرایند پیچیده جذب است که این مرحله باید فرایند جذب اعضای هیأت علمی را بیشتر به دانشگاه‌ها واگذار کرد و بُعد نظارتی را به وزارت علوم داد تا با سازوکاری که تهیه می‌شود هرچه سریع‌تر پرونده متقاضیان بررسی و متقاضیان جذب شوند.

پایان پیام/

منبع: فارس