به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، آمارهای یک موسسه غیرانتفاعی که در زمینه رصد خشونتهای مسلحانه در آمریکا فعالیت میکند حاکی از افزایش تیراندازیهای مرگبار در این کشور نسبت به زمان مشابه در سال گذشته است.
موسسه «آرشیو خشونتهای مسلحانه» در جدیدترین آمار خود تصریح کرده از ابتدای سال جاری میلادی تا کنون ۴۸۴ تیراندازی کور در آمریکا به وقوع پیوسته است.
این سازمان گزارش داده در سال گذشته میلادی تا این موقع از سال ۴۵۵ تیراندازی کور اتفاق افتاده بود.
علیرغم حوادث متعدد مرتبط با تیراندازی در سراسر آمریکا، تاکنون مقامهای این کشور از جمله کنگره ایالات متحده تحت فشارهای لابی سلاح حاضر نشده است اقداماتی را برای محدود کردن حمل سلاح در آمریکا انجام دهد.
چندی پیش مرکز افکارسنجی پیو تحقیقی منتشر کرد که نشان میداد شمار کودکان و نوجوانانی که بین سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ به ضرب گلوله کشته شدهاند ۵۰ درصد افزایش پیدا کرده است.
نتایج تحقیق مرکز پیو نشان میدهد در بازه زمانی بین ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ شمار کودکان و نوجوانانی که بر اثر تیراندازی جانشان را از دست میدهند از ۱۷۳۲ مورد به ۲۵۹۰ مورد رسیده است.
این آمار، بالاترین ارقامی است که از زمان گزارش امارهای مربوط به چنین مرگ و میرهایی در سال ۱۹۹۹ به ثبت رسیده است.
روزنامه واشنگتنپست پیش از این گزارش داده بود سال ۲۰۲۲ خشنترین سال تحصیلی در مدارس آمریکا طی چند دهه گذشته بوده است. در این سال ۴۶ تیراندازی در مدارس اتفاق افتاد.
تیراندازیهای کور معضل ادامهدار دولتمردان آمریکا در سالهای گذشته بوده است. سالانه عده زیادی از شهروندان آمریکا در خشونتهای مسلحانه (و از جمله تیراندازیهای کور) کشته میشوند.
شبکه سیانان و آرشیو خشونت مسلحانه، «تیراندازی دستهجمعی» را تیراندازی تعریف میکنند که بدون در نظر گرفتن فرد تیرانداز، حداقل چهار نفر یا بیشتر مجروح یا کشته شده باشند.
در نظرسنجی اکتبر ۲۰۲۲ موسسه گالوپ حدود ۴۵ درصد بزرگسالان گفتند در خانه سلاح گرم دارند.
با آنکه آمریکا حدود پنج درصد از جمعیت دنیا را تشکیل میدهند نزدیک به ۳۱ درصد از کسانی که مرتکب کشتارهای جمعی با سلاح میشوند را در خود جای داده است.
درباره دلایل این موضوع تاکنون تحلیلهای مختلفی ارائه شده اما آزادی حمل سلاح توسط شهروندان اغلب مهمترین و اصلیترین عامل ایجادکننده این مشکل دانسته میشود. بر اساس گزارش مرکز تحقیقات کنگره آمریکا آمریکاییها صاحب حدود نیمی (۴۸ درصد) از کل ۶۵۰ میلیون قبضه سلاح غیرنظامی موجود در سراسر دنیا هستند.
اما، این موضوع نباید باعث انحراف ذهن از بحث بر سر ریشههای مهمتر این پدیده اجتماعی-فرهنگی شود. آنطور که در خود آمریکا هم میان بعضی از منتقدان مسائل اجتماعی معروف است سلاحها تنها «ابزار» کشتن هستند، و تحقیق درباره این پدیده که چرا شمار روزافزونی از آدمها در آمریکا برای کشتن همنوعانشان به این ابزار متوسل میشوند را نباید تنها به عاملی چون سهولت دسترسی به آنها فرو کاست.
بررسیهای ریشهایتر و علمیتر رویدادهایی که در آنها یک نفر برای کشتار جمعی دست به سلاح میبرد نشان میدهد این مسئله در لایههای عمقیتر از سبک زندگی آمریکایی و المانهای فرهنگی-اجتماعی در این کشور سرچشمه میگیرند.
اما چه عوامل فرهنگی در جامعه آمریکا وجود دارند که میتوان رگههای آن را در انگیزهها یا سرگذشت عاملان تیراندازیهای با تلفات انبوه ردیابی کرد؟ مهمترین آنها تأکید بیش از حدی است که در آموزشهای رسمی و غیررسمی این کشور روی اهمیت موفقیتهای مادی، یا یه تعبیر خود آمریکاییها برای تحقق «رویای آمریکایی»، وجود دارد.
«آگوستو دی ونانزی»، استاد جامعهشناسی دانشگاه پرودو در ایالت «ایندیانا» در مصاحبهای به برخی از خصایص جزئیتر «رویای آمریکایی» اشاره کرده؛ به گفته او، در جامعه آمریکا ملاک قضاوت درباره ارزش افراد موفقیتهای فردی در زمینههای شغلی، تحصیلی، رقابتهای ورزشی، مُد یا جایگاه اجتماعی-اقتصادی است. به تبع آن اعضای جامعه نیز احساس ارزشمندی و عزت نفس خود را در گرو پیشرفت در همین شاخصها میدانند.
همراستا با آنچه گفته شد یافتههای تحقیقی که سرویس مخفی آمریکا در سال 2002 انجام داده نشان میدهد اکثر عاملان تیراندازی در مدارس آمریکا سابقه احساس ناامیدی شدید داشتهاند، تقریباً تمامشان قبل از انجام تیراندازی یک رویداد منفی، مانند شکست در یک زمینه، به هم خوردن روابط عاشقانه و یا اتفاقاتی از این قبیل را تجربه کردهاند. حدود 70 درصد هم گفتهاند که با آنها بدرفتاری شده یا دیگران به آنها زور گفته و اذیتشان کردهاند. انتقام انگیزه اصلی را در بسیاری از این تیراندازیها تشکیل میدهند.
انتهای پیام/
منبع: فارس