– اخبار اجتماعی –
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، دکتر منصور دیّاری؛ رئیس سرای نوآوری فرش ماشینی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان در حاشیه بازدید خبرنگاران از سرای نوآوری فرش ماشینی اظهار کرد: در کشور 946 کارخانه در حوزه فرش ماشینی داریم که 850 کارخانه در کاشان و آران و بیدگل مستقر هستند و منطقه کاشان نیز دومین قطب بزرگ فرش ماشینی جهان بعد از غازی عینتاب ترکیه است.
دیّاری گفت: دانشگاه آزاد اسلامی کاشان، نخستین دانشگاه آزاد استان اصفهان و شانزدهمین دانشگاه آزاد سراسر کشور است که در سال 1363 تشکیل شده است. از همان سالهای ابتدایی تأسیس، رشته مهندسی نساجی به عنوان یک رشتهای که مورد نیاز این منطقه بوده است در این دانشگاه در قالب دانشکده مهندسی نساجی مورد توجه قرار گرفته است.
وی گفت: تعداد زیادی از فارغالتحصیلان ما مدیران شرکتهای فرش ماشینی و مسئولان صنایع منطقه هستند. باتوجه به پتانسیلها و ظرفیت منطقه، از حدود 10 سال پیش، تمرکز گروه مهندسی نساجی را بر روی فرش ماشینی گذاشتیم و با همکاری اعضای هیئت علمی گروه مهندسی نساجی، جهتگیری گروه مهندسی نساجی را به سمت تخصصی در حوزه فرش ماشینی بُردیم.
دیّاری خاطرنشان کرد: در این راستا آزمایشگاه تخصصی فرش ماشینی را با همکاری اعضای هیئت علمی تأسیس کردیم، لابراتوار طراحی فرش را راهاندازی کردیم که تا امروز 22 دوره آموزشی در حوزه طراحی فرش در این لابراتوار برگزار شده است. از اوایل دهه 90 مرکز تحقیقات فرش ماشینی راهاندازی شد. کار لابراتوار طراحی نقشههای فرش ماشینی و آموزش آن است.
"کاشان" بزرگترین قطب فرش ماشینی کشور/ 20 قرارداد 3 ساله با صنایع در حوزه "فرش ماشینی" وی تصریح کرد: از سال 1398 همزمان با آغاز سراهای نوآوری در دانشگاه آزاد اسلامی، این مرکز تشکیل شد. دانشگاه آزاد اسلامی سراهای نوآوری خود را براساس پتانسیلها و ظرفیتهای هر منطقه مجوز میدهد. دکتر دهقانی فیروزآبادی در مهرماه 1398 بازدیدی از دانشگاه آزاد اسلامی کاشان داشتند و در آن زمان از تعدادی از کارخانجات فرش ماشینی بازدید کرده و در جریان نیازهای آنها قرار گرفتند.
رئیس سرای نوآوری فرش ماشینی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان گفت: در همان زمان ما درخواست تأسیس سرای نوآوری فرش ماشینی را ارائه کردیم. سرای نوآوری فرش ماشینی جزو نخستین سراهای نوآوری است که در ایران و در دانشگاه آزاد اسلامی تأسیس شد اما متأسفانه بعد از چند ماه از تأسیس این سرای نوآوری به دوران کرونا برخورد کردیم و بسیاری از کارها در دوران کرونا فریز شد! اما راه را ادامه دادیم.
وی تأکید کرد: در ساختار سرای نوآوری فرش ماشینی، مجموعههای آزمایشگاه، مرکز تحقیقات، لابراتوار طراحی در چتر سرای نوآوری فرش ماشینی قرار گرفتهاند و یک تقسیم کاری نیز داریم که در سرای نوآوری بیشتر به کارهای نوآوری، ایدهپردازی و جذب ایدهها میپردازیم اما در مرکز تحقیقات، پروژههای بروندانشگاهی و کارهای تحقیقاتی و پایاننامههای کارشناسی ارشد و تحصیلات تکمیلی انجام میشود.
دیّاری بیان کرد: در سرای نوآوری فرش ماشینی دو حرکت خوب انجام شده است که یکی رویداد ملی "فرشآپ" است. تاکنون دو رویداد ملی فرشآپ برگزار شده که کار این رویداد، جذب ایدهها و استارتآپهای نو در صنعت فرش ماشینی است و سومین دوره آن در آذرماه برگزار خواهد شد.
وی گفت: یک کار دیگر اینکه، شتابدهنده تخصصی فرش ماشینی را ایجاد کردیم که زیرساخت آن آماده شده است تا اگر هستههایی در حوزه فرش ماشینی علاقهمندی و تمایل داشته باشند، بتوانیم این هستهها را استقرار داده و به آنها سرویس بدهیم.
رئیس سرای نوآوری فرش ماشینی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان گفت: مجوز شتابدهنده از 1.5 سال پیش گرفتهشده و از نظر فیزیکی نیز چند ماهی است که راهاندازی شده است. در سال گذشته دو دوره "فرش آپ" را برگزار کردیم که یکسری از ایدهها به شتابدهنده آمد اما به دلیل شرایط کرونا بسیاری از هستهها در اینجا مستقر نمیشدند.
وی تصریح کرد: یک ساختمان که از ساختمانهای قدیمی کاشان در مرکز شهر است 2000 متر مربع در 8 طبقه و با همکاری معاونت علمی در حال بازسازی است و نزدیک به 70 درصد نیز پیشرفت فیزیکی داشته است. اگر این ساختمان راهاندازی شود، در داخل خود، مرکز رشد، شتابدهنده و محل استقرار هستهها را خواهد داشت.
دیّاری گفت: در 10 سال اخیر نزدیک به 7 همایش ملی صنعت فرش ماشینی برگزار کردیم. 3 نمایشگاه بینالمللی صنایع وابسته فرش ماشینی را برگزار کردیم که اسفندماه سال جاری چهارمین دوره آن برگزار خواهد شد. جزو معدود دانشگاههایی در ایران هستیم که هم نمایشگاههای بینالمللی برگزار میکنیم و هم هفتمین دوره همایش را برگزار میکنیم و هم آزمایشگاهی داریم که همکار استاندارد و ظرف چند ماه آینده استاندارد ایزو 17025 را دریافت خواهیم کرد که در ایران معدود دانشگاههایی هستند که آزمایشگاه آنها استاندارد ایزو 17025 را دارند.
رئیس سرای نوآوری فرش ماشینی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان تصریح کرد: در تیرماه در نمایشگاه دموتکس ترکیه (Domotex Turkey) اولین حضور بینالمللی سرای نوآوری در خارج از کشور را رقم زدیم که این نمایشگاه، معتبرترین نمایشگاه جهانی فرش ماشینی است که در ترکیه برگزار میشود. برای آذرماه نیز یک نمایشگاهی در استانبول برگزار میشود که یکی از مهمترین نمایشگاههای بینالمللی در سطح دنیا است که در آنجا حضور خواهیم داشت.
وی خاطرنشان کرد: یکی از کارهای خوبی که در نمایشگاه سال گذشته انجام شد رونمایی از تمبر مرحوم تفضلی است که پدر صنعت نساجی ایران بوده است و از بزرگان و خیرین بزرگ ایران در حوزه کارهای صنعتی و خیر بوده است.
دیّاری، در دسترس بودن آخرین تکنولوژی روز دنیا را از مزیتهای صنعت فرش ماشینی دانست و گفت: این صنعت توانسته است تکنولوژی 2024 را پیشخرید کند و درباره این هرگز نباید تصور کرد که صنعتی با ماشین آلات قدیمی و عدم رقابت با صنایع مشابه در جهان است و ما تنها 2 تا 3 صنعت در کشور داریم که به این سطح از پیشرفت در حوزه ماشینآلات و تکنولوژی رسیدهاند.
رئیس سرای نوآوری فرش ماشینی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان ادامه داد: دلیل این امر خصوصی بودن صنعت فرش ماشینی است. ایران جزو 6 تا 7 کشور اول صادرکننده فرش ماشینی در دنیا است. رتبه اول در زمینه صادرات مربوط به کشور ترکیه با حدود 3.5 میلیارد دلار است و بعد از آن کشورهای هند، چین و بلژیک و بعد از آن مصر، عربستان و در نهایت ایران با حدود صادرات 300 میلیون دلاری قرار گرفتهاند.
وی تأکید کرد: کاشان و آران و بیدگل دارای 2 هزار کارخانه هستند که از این تعداد 850 کارخانه فرش ماشینی است؛ ضمن آنکه حدود 40 تا 50 کارخانه نیز جزو صنایع وابسته به فرش ماشینی است و این در حالی است که وجود 2 هزار کارخانه برای 500 هزار جمعیت یک عدد بسیار بزرگی است.
دیّاری گفت: رتبه استان اصفهان از نظر تعداد کارخانجات در رتبههای دوازدهم و سیزدهم است. این استان علاوه بر صنعت فرش ماشینی، دارای صنایع دیگری چون گرانیت، مس، خودروسازی، فولاد و آرکوپال در کاشان است و همه این صنایع چون خصوصی هستند، به صورت مرتب در حال توسعه هستند و در مسیر این توسعه به نیروی کار بیشتری نیاز دارند.
رئیس سرای نوآوری فرش ماشینی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان با بیان اینکه بیش از 5 تا 6 هزار مهاجر از شهرهای دیگر به کاشان داریم، خاطرنشان کرد: کاشان با نرخ 4.5 تا 5 درصد، دارای پایینترین نرخ بیکاری در ایران است. به طور میانگین نرخ بیکاری در ایران بین 9 تا 12 درصد است و وجود 4.5 تا 5 درصد بیکاری بیشتر در میان فارغالتحصیلان دانشگاهی است، اما برای یک کارگر مبتدی که وارد شهر کاشان میشود، در مدت 24 ساعت صاحب شغل خواهد شد.
انتهای پیام/
منبع: تسنیم