استفاده از داروهای کاهش وزن با افزایش خطر افکار خودکشی همراه نیست

استفاده از داروهای کاهش وزن با افزایش خطر افکار خودکشی همراه نیست
نتایج این تحقیق که بودجه آن توسط مؤسسه ملی بهداشت ایالات متحده تأمین شده است، روز جمعه منتشر شد. محققان در این مطالعه سوابق پزشکی بیش از ۱.۸ میلیون بیمار را که برایشان بین سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۲ «سماگلوتاید» (ماده فعال در داروهای اوزمپیک و ویگووی جهت درمان چاقی یا دیابت) تجویز شده بود، مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند.
این افراد شامل ۲۴۰ هزار بیمار تحت درمان به دلیل چاقی یا اضافه وزن و نزدیک به ۱.۶ میلیون بیمار تحت درمان برای دیابت بودند.
پژوهشگران دریافتند افرادی که سماگلوتاید مصرف کرده بودند ۴۹ تا ۷۳ درصد کمتر از افراد مصرف‌کننده داروی دیگر برای همان بیماری‌ها در طول یک دوره شش ماهه، برای بار اول یا چندم افکار خودکشی پیدا کرده‌اند.
دکتر رونگ زو، از دانشگاه کیس وسترن و یکی از نویسندگان این مطالعه، می‌گوید چاقی و دیابت به تنهایی می‌توانند عوامل خطر برای افکار خودکشی باشند اما این تحقیق صرفا به تاثیر داروی سماگلوتاید در پدید آمدن چنین افکاری پرداخته است.
نتایج یافته‌های تازه در حالی منتشر شده است که آژانس‌های دارویی اروپا و ایالات متحده گزارش‌ها مبنی بر اینکه افراد مصرف‌کننده سماگلوتاید افکار خودکشی پیدا می‌کنند، را جدی گرفته و مشغول انجام تحقیقات در این خصوص هستند.
آژانس دارویی اروپا پیشتر در ماه ژوئیه اعلام کرده بود در حال بررسی حدود ۱۵۰ گزارش از موارد احتمالی آسیب به خود و افکار خودکشی مرتبط با سماگلوتید و سایر داروهای شناخته‌شده تحت عنوان داروهای کندکننده روند هضم غذا در بدن به نام «پپتید شبه گلوکاگون ۱» (GLP-1 ) است. سازمان غذا و داروی آمریکا نیز گفته بود در حال ارزیابی گزارشاتی مشابه است و به زودی تصمیم خود را در این زمینه اعلام خواهد کرد.

این داروها با هدف قرار دادن هورمون‌هایی در روده و مغز که تنظیم‌کننده احساس اشتها و سیری هستند کار می‌کنند. این نحوه عمل متفاوت از طرز کار داروهای قدیمی کاهش وزن است.
داروی ویگووی محصول شرکت نوو نوردیسک در آزمایش‌های بالینی منجر به کاهش میانگین ۱۵ درصد از وزن بدن افراد شده است، امری که آن را به مؤثرترین درمان کاهش وزن تأیید شده تا به امروز تبدیل کرده است.
کسب مجوز این دارو در سال ۲۰۲۱ بازار جدیدی را برای داروهای چاقی آغاز کرد که تخمین زده می‌شود ظرف یک دهه آینده بر ۱۰۰ میلیارد دلار بالغ شود.
داروی ویگووی همچون داروهای لاغری اوزمپیک و مونجارو تا کنون نسبتاً ایمن بوده‌اند و طبق گفته سازمان غذا و داروی آمریکا در آزمایشات بالینی خطر خودکشی نشان نداده‌اند. با این حال گزارشات جدید باعث شده است سازمان‌های ناظر دارویی درباره این خطر حساس شوند و هشدارهایی قوی صادر کنند.
پیشتر خبرگزاری رویترز در گزارشی تفصیلی با استناد به شهادت شماری از مصرف‌کنندگان داروهای درمان چاقی و همینطور دیابت، نسبت به عوارض جانبی حاد آنها هشدار داده و از قول عده‌ای از مصرف‌کنندگان گفته بود آنها پس از مصرف داروهای شرکت «نووو نوردیسک»، شامل اوزمپیک و ویگووی افسردگی و افکار خودکشی را تجربه کرده‌اند.
پژوهشگران در مقاله خود خواستار ارزیابی دقیق‌تر گزارش‌های مربوط به افکار خودکشی مرتبط با داروها و زیرنظر گرفتن بیماران برای مدت طولانی‌تر شده‌اند. منبع: ايتنا

منتشر شده

در دسته بندی

,

با عنایت به اینکه سایت «یلواستون» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع مطلب و کاربران است. (قانون تجارت الکترونیک)

یلواستون نقشی در تولید محتوای خبری ندارد و مطالب این سایت، بازنشر اخبار پایگاه‌های معتبر خبری است.