دومینوی خشونت در آفریقا؛ بعد از نیجر، نوبت به سنگال و بورکینافاسو رسید

اولتیماتوم به نیروهای فرانسوی

دومینوی خشونت در آفریقا؛ بعد از نیجر، نوبت به سنگال و بورکینافاسو رسید

اکوایران: در حالی که کشور آفریقای غربی نیجر درگیر کودتا است، اوضاع کشورهای همسایه آن نیز وضع بهتری ندارند. دو نفر در سنگال در اعتراضات به دستگیری سونکو، چهره مخالف حاکمیت کشته شدند. حاکمیت نظامی بورکینافاسو نیز اعلام کرد نیروهای فرانسوی در این کشور باید تا یک ماه دیگر خارج شوند.

دومینوی خشونت در آفریقا؛ بعد از نیجر، نوبت به سنگال و بورکینافاسو رسید

به گزارش اکوایران، وزارت کشور سنگال اعلام کرد که دو نفر در تظاهراتی علیه دستگیری عثمان سونکو، شهردار شهر جنوبی زیگوینچور و نامزد اپوزیسیون ریاست‌جمهوری در این شهر کشته شدند. این وزارت‌خانه با درخواست از مردم برای حفظ آرامش خود، گفت که اقداماتی را برای «حفظ صلح و آرامش کشور» انجام می‌دهد.

جرقه درگیری داخلی در سنگال

به نوشته الجزیره، روز دوشنبه، تظاهرکنندگان دستگیری سونکو به اتهاماتی از جمله توطئه برای شورش و ارتباط جنایتکارانه با یک سازمان «تروریستی»، به خیابان‌ها ریختند. آنتوان فلیکس عبدالله دیومه، وزیر کشور سنگال روز دوشنبه اعلام کرد که حزب میهن‌پرستان سنگال سونکو به دلیل تحریک ناآرامی در جریان اعتراضات خشونت‌آمیز ماه گذشته در داکار، پایتخت سنگال توسط دولت منحل شده است. این اولین‌باری است که از زمان استقلال این کشور آفریقای غربی از فرانسه در سال ۱۹۶۰، یک حزب سیاسی منحل می‌شود.

فرمانی که توسط دیومه امضا شد، حزب سونکو را متهم کرد که «مکرراً حامیان خود را به جنبش‌های شورشی دعوت کرده که منجر به عواقب جدی، از جمله تلفات جانی و مالی می‌شود». حامیان سونکو، حزب حاکم مکی سال، رئیس‌جمهور سنگال را متهم کرده‌اند که تلاش می‌کند تا رقیب خود را که در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۱۹ سوم شد، با اتهامات واهی پیش از رأی‌گیری فوریه، کنار بگذارد.

سونکو ۴۸ساله، بازرس مالیاتی سابق با یک سری مشکلات قانونی مواجه شده که به ادعای او به گونه‌ای طراحی شده‌اند که او را فاقد شرایط نامزدی برای انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ می‌کنند. در ماه ژوئن، سونکو به دلیل متهم‌شدن به «فساد اخلاقی» به طور غیابی به دو سال زندان محکوم شد. به گفته دولت، این حکم باعث درگیری‌های خشونت‌آمیزی شد که ۱۶ نفر در آن‌ها کشته شدند.

تغییر قبله آفریقا به روسیه

به نوشته بلومبرگ، بورکینافاسو، یکی دیگر از کشورهای غرب آفریقا نیز به همکاری نظامی خود با فرانسه که برای مبارزه با یک دهه شورش افراط‌گرایان در منطقه شکل گرفته بود، پایان داد. ژان امانوئل اودراگو، سخنگوی دولت گفت که به سربازان فرانسوی یک ماه فرصت داده می‌شود تا کشور را ترک کنند.

بر اساس نامه‌ای که وزارت امور خارجه این کشور به همتای فرانسوی خود ارسال کرده بود، این تصمیم پس از آن اتخاذ شد که در ۱۸ ژانویه، دولت از توافقنامه ۲۰۱۸ که به نیروها اجازه می‌داد در بورکینافاسو عملیات کنند، انتقاد کرد. مقامات وزارت خارجه هر دو کشور صحت این نامه را تایید کردند.

اودرائوگو گفت: «این پایان روابط دیپلماتیک بین بورکینافاسو و فرانسه یا هر یک از شرکای دیگر ما نیست. آنچه در حال پایان است، توافقی نظامی است که به نیروهای فرانسوی اجازه می‌دهد در بورکینافاسو عملیات کنند».

روابط بین بورکینافاسو و فرانسه از زمانی که سربازان کنترل کشور را در ماه سپتامبر (دومین کودتا در هشت ماه گذشته) به دست گرفتند، به هم خورد. بر اساس مفاد قرارداد نظامی که چهار سال پیش امضا شد، هر دو کشور حق دارند با یک ماه اخطار به این توافق پایان دهند. اودرائوگو گفت: «نمی‌دانم که چرا فرانسه به یک شرط در توافقنامه‌ای که امضا کرده احترام نمی‌گذارد».

پس از کودتای ۲۰۲۰ و استقرار گروه واگنر در کشور مالی که از همسایه بورکینافاسو بوده و مستعمره سابق فرانسه است، نیروهای فرانسوی از آن خارج شدند. ماه گذشته، آپولینر کیلم دی تامبلا، نخست‌وزیر بورکینافاسو پس از سفر به مسکو گفت که او می‌خواهد با روسیه در مبارزه با شبه‌نظامیان اسلامگرا متحد شود.

در همین رابطه:

  • آفریقایی ها خودروهای ایرانی را خرید و فروش می کنند
  • قربانی کودتا ارتش را به خویشتن داری فراخواند

منبع: اکوایران