به گزارش خبرنگار ایلنا، در ماههای اخیر تصاویر و اخبار ناگوار و ناراحتکنندهای از آزار و اذیت افراد دارای معلولیت مراکز نگهداری معلولان در فضای مجازی منتشر شده است. اگرچه قادری رییس سازمان بهزیستی کشور معتقد است نظارت بر مراکز براساس قوانین انجام شده و هر اتفاقی که در مراکز بیفتد به سرعت بررسی و رسیدگی می شود. اما انتشار تصاویر و خبرهایی مبنی بر آزار و اذیت افراد دارای معلولیت در مراکز نگهداری حاکی از آن است که این نظارتها به درستی انجام نمیشود.
البته «فاطمه عباسی» معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه امکان حوادث در مراکز تجمیعی نگهداری در تمام دنیا وجود دارد، میگوید: ما به سمت کوچکسازی مراکز میرویم و به همه استانها نیز ابلاغ کردهایم تا مراکز بزرگ را تفکیک کرده و به سمت کوچکسازی مراکز بروند. متاسفانه یکی از مشکلات ما این است که متقاضی برای ایجاد مراکز نگهداری بیماران روان خیلی کم است و در برخی از استانها اصلا متقاضی وجود ندارد و این یکی از مشکلاتی است که ما با آن مواجه هستیم.
در همین رابطه «محمدعلی محسنی بندپی» نماینده مجلس یازدهم در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره مراکز نگهداری از معلولان گفت: ضرب و شتم معلولان را به شدت محکوم میکنیم چه کسی جرات میکند که یک فرد دارای معلولیت را مورد ضرب و شتم قرار دهد یا به او تشر بزند.
وی ادامه داد: این رفتارها اصلا مورد قبول نیست و باید با مراکزی که اینگونه رفتار میکنند و مرتکب تخلف میشوند به طور جدی برخورد شود.
این نماینده مجلس در بخش دیگری از صحبتهایش درباره ارائه خدمات در این مراکز و در واکنش به اینکه مراکز نگهداری افراد دارای معلولیت اغلب از افراد غیرمتخصص استفاده میکنند تا هزینه کمتری بپردازند، ادامه داد: مراکز نگهداری از افراد دارای معلولیت یک منبع پایدار مالی برای هزینههایشان ندارند. همکاران بهزیستی و سازمان برنامه میدانند که برای نگهداری یک معلول ماهانه به میزان حدود ۱۱ میلیون تومان باید هزینه شود. بخشی از این هزینهها توسط خانواده و بخشی توسط سازمان بهزیستی پرداخت میشود.
بندپی تصریح کرد: همچنین ما در بودجه سال ۱۴۰۲ تلاش کردیم تا بودجه نگهداری این افراد را کمی بیشتر کنیم اما واقعیت این است که هزینههای جاری و تورم آنقدر زیاد است که عملا این مراکز از پس هزینهها بر نمیآیند در چنین شرایطی هم از کیفیت خدمات کاسته میشود و هم از کمیت خدمات.
وی خاطرنشان کرد: ما باید منابعمان با هزینههایمان و مصارفمان همخوانی داشته باشد و کمی پس و پیش شدن را میتوان مدیریت کرد، اما اختلاف در هزینه نگهداری یک معلول و اعتباراتی که به این بخش اختصاص داده میشود، واقعا فاحش است.
همچنین «علی همت محمودنژاد» مدیرعامل انجمن دفاع از حقوق معلولان ایران در گفتوگو با خبرنگار ایلنا با بیان اینکه یکبار برای همیشه تکلیف مراکز نگهداری افراد دارای معلولیت باید مشخص شود، گفت: ما باید اصل توانمندسازی را به سمت و سویی پیش ببریم که مراکز نگهداری افراد دارای معلولیت کمتر شود و این مراکز فقط جایگاه افراد مجهولالهویه و افرادی باشد که خانواده دارای عسر وحرج است.
وی ادامه داد: مراکز باید به گونهای اداره شوند که خانواده در آن مرکز نقش داشته باشد و در صورتی که خانوادهای میخواهد فرد دارای معلولیت را در مراکز نگهداری کند باید یارانه مرکز نگهداری به جای پرداخت به مراکز به خانواده پرداخت شود تا خانواده حق انتخاب داشته باشد و بتواند براساس نوع خدماتی که ارائه میشود مرکز نگهداری را انتخاب کند.
مدیرعامل انجمن دفاع از حقوق معلولان ایران تصریح کرد: حق پرستاری در منزل باید تقویت شود تا خانواده تشویق شود بجای اینکه فرد دارای معلولیت را به مرکز نگهداری ببرد، در منزل نگهداری کند.
وی ادامه داد: بسیاری از خانوادهها به دلیل اینکه نمیتوانند هزینه را تامین کنند مجبور هستند که فرد دارای معلولیت را به مرکز بسپارند.
انتهای پیام/منبع: ايلنا