زور تورم «نان و غلات» به اغنیا نرسید

آمارهای تورم ماهانه دهک‌ها در تیر ۱۴۰۲ نشان می‌دهد؛

زور تورم «نان و غلات» به اغنیا نرسید

آمارهای شاخص قیمت و تورم دهک‌ها در تیر 1402 نشان می‌دهد که سهم «نان و غلات» از تورم ماهانه، برای فقرا بیش‌تر از ثروتمندان است؛ به طوری که نان و غلات در تورم ماهانه دهک دهم هیچ سهمی نداشته است.

زور تورم «نان و غلات» به اغنیا نرسید

به گزارش اکوایران، تورم ماهانه کل کشور در تیر امسال معادل 2 درصد شناسایی شده است که 0.04 درصد آن موثر از «نان و غلات» بوده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که هر چه از سمت دهک‌های فقیر به سمت دهک‌های غنی برویم، سهم نان و غلات از تورم ماهانه هر دهک کاهش می‌یابد. به عبارت دیگر، نان و غلات روی افزایش تورم دهک‌های فقیر تاثیر بیشتری نسبت به دهک‌های غنی داشته است.

نقش نان و غلات در گران‌شدن سفره فقرا

بر اساس گزارش مرکز آمار از وضعیت شاخص قیمت در تیر 1402، تورم ماهانه کل کشور به 2 درصد رسیده است. از میان اقلام سبد کالا و خدمات مصرف‌کننده، «نان و غلات» تاثیر 0.04 درصدی بر تورم ماهانه گذاشته است. با توجه به این که قیمت نان در تیر نسبت به خرداد ثابت مانده، بنظر می‌رسد که بالا رفتن تورم در گروه کالایی «نان و غلات» بیش‌تر متاثر از افزایش قیمت برنج و سایر غلات باشد.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که سهم «نان و غلات» از تورم ماهانه دهک‌ها، با نزدیک‌شدن به دهک‌های ثروتمند کاهش می‌یابد. برای مثال تورم ماهانه دهک اول که نماینده فقیرترین خانوارهای کشور است، معادل 1.68 درصد برآورد شده که سهم نان و غلات از آن برابر با 0.11 است. به عبارت دیگر، اگر قیمت «نان و غلات» در تیر نسبت به خرداد افزایش نمی‌یافت، تورم ماهانه دهک اول 0.11 درصد کمتر از رقم فعلی محقق می‌شد.

بی‌اعتنایی تورم اغنیا به گرانی نان و غلات

با در نظر گرفتن تورم ماهانه دهک‌های متوسط و پردرآمد مشخص می‌شود که هر چقدر درآمد خانوارها بالاتر می‌رود، سهم «نان و غلات» از تورم ماهانه آن‌ها کاهش می‌یابد. برای مثال تورم ماهانه دهک پنجم 1.94 درصد ثبت شده است که 0.07 درصد آن متاثر از این کالا بوده است.

از طرفی، تورم ماهانه دهک نهم که یکی از ثروتمندترین دهک‌های کشور است معادل 2.11 درصد برآورد شده است اما سهم «نان و غلات» از آن تنها 0.02 درصد است. به بیان دیگر، افزایش قیمت «نان و غلات» مورد استفاده خانوارهای دهک نهمی در تیر نسبت به خرداد، تنها 0.02 درصد تورم ماهانه این دهک را افزایش داده است.

نکته جالب این است که سهم این کالا از تورم ماهانه 1.99 درصدی دهک دهم، صفر است. به عبارت دیگر، افزایش قیمت «نان و غلات» هیچ تاثیری در تورم ماهانه ثروتمندترین افراد کشور نداشته است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که نه تنها عدد مطلق سهم نان و غلات از تورم ماهانه با نزدیک‌شدن به دهک‌های غنی نزولی می‌شود، بلکه نسبت «سهم این کالا از تورم ماهانه بر نرخ تورم ماهانه دهک‌ها» نیز از این روند پیروی می‌کند.

photo_2023-08-07_11-17-26

در همین رابطه:

  • تورم تیر بر فقیر و غنی چگونه گذشت؟
  • بالاترین تورم غیرخوراکی برای فقرا
  • فشار تورم بر فقیر و غنی؛ بالاترین تورم به کدام دهک تعلق دارد؟

منبع: اکوایران

منتشر شده

در دسته بندی


با عنایت به اینکه سایت «یلواستون» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع مطلب و کاربران است. (قانون تجارت الکترونیک)

یلواستون نقشی در تولید محتوای خبری ندارد و مطالب این سایت، بازنشر اخبار پایگاه‌های معتبر خبری است.