زنگ رکود به صدا درآمد؛ شامخ در مرز 50
اکوایران: شامخ کل اقتصاد در تیرماه به کمترین مقدار خود در شش ماه اخیر رسید. ارزیابیها نشان میدهد شتاب رشد فعالیتهای اقتصادی در تیر امسال کاهش یافته و میزان خوشبینی شرکتها نسبت به چشمانداز فعالیت بنگاه پایینترین میزان خوشبینی به بهبود وضعیت تولید در 13 ماه آینده را ثبت کرد.
به گزارش اکوایران، بر اساس دادههای تازهمنتشرشده میتوان گفت کاهش تقاضای ناشی از بیثباتی نرخ ارز و کمبود نقدینگی ناشی از تورم بالای ماههای گذشته نیز بیتاثیر نبوده است. علاوه بر کاهش تقاضا، مشکلاتی مانند کاهش سرمایه در گردش برای تامین لوازم و مواد اولیه باعث شده فعالیتهای کسبوکارها در مرز 50 قرار گیرد.
بر اساس گزارش منتشر شده از سوی مرکز پژوهشهای اتاق ایران، شاخص مدیران خرید (تعدیل فصلی نشده) برای کل اقتصاد ایران به 50.63 رسیده که نسبت به ماه قبل از آن 2.65 واحد کاهش نشان میدهد. همچنین شامخ بخش صنعت در این ماه با کاهش 5.21 واحدی به رقم 50.09 رسیده است که مرز میان رکود و رونق محسوب میشود.
در بررسی شاخص مدیران خرید، اگر عدد شاخص بیش از ۵۰ باشد، نشاندهنده این است که اقتصاد از رکود خارج شده، اما اگر عدد شاخص زیر عدد ۵۰ باشد به معنی قرار گرفتن اقتصاد در مسیر انقباض و رکود است.
چالشهای بنگاهها از نگاه شامخ
در بخش تجارت خارجی نیز صادرات کالا و خدمات به دلیل قوانین و مقررات محدودکننده بانک مرکزی و همچنین مشکلات انتقال ارز با کاهش روبرو بوده و به کمترین میزان طی پنج ماه اخیر (به غیر از فروردین) رسیده است. علاوه بر این مشکلات مربوط به واردات مواد اولیه و ترخیص کالا از گمرک و تعرفههای بالا از سوی گمرک و همچنین عدم تخصیص ارز طی ماههای گذشته، باعث شده تا موجودی مواد اولیه یا لوازم خریداری شده به کمترین میزان پنجماهه خود از بهمن (به غیر از فروردین) برسد. در همین حال قیمت خرید مواد اولیه یا لوازم موردنیاز نیز در مقایسه با خرداد با شدت بیشتری افزایش داشته است.
با کاهش تقاضای مشتریان (46.38) و کاهش میزان صادرات (47.12)، میزان فروش کالاها یا خدمات (44.73) در تیرماه نسبت به ماه گذشته بهشدت کاهش داشته و به کمترین میزان 6 ماهه از بهمنماه رسیده است.
به گفته فعالان اقتصادی قطعی برق، کمبود شدید نقدینگی و منابع مالی شرکتها و عدم همکاری بانکها در ارائه تسهیلات بهمنظور تأمین مواد اولیه موردنیاز عوامل دیگری هستند که بر تولید و هزینههای شرکتها فشار مضاعف وارد کردهاند. بسیاری از کسبوکارها به دلیل کاهش تقاضای مشتریان، علیرغم افزایش پیوسته هزینههای تولید طی ماههای گذشته قیمتها را افزایش ندادند، بهطوریکه شاخص قیمت فروش در تیرماه کندترین رشد را طی 11 ماه گذشته از شهریورماه را به ثبت رسانده است.
شاخص مدیران خرید در بخش صنعت
بر اساس دادههای به دست آمده از بنگاههای بخش صنعت، شاخص مدیران خرید صنعت (تعدیل فصلی نشده) در تیرماه با ثبت عدد 50.09 در آستانه مرز 50 بدون تغییر باقی مانده و کمترین میزان 6 ماهه اخیر را از دیماه (بهغیراز فروردینماه) به ثبت رسانده است. در این ماه هر 5 مؤلفه اصلی بهغیراز میزان استخدام و بهکارگیری نیروی انسانی و سرعت انجام و تحویل سفارش، کمتر از ۵۰ گزارش شدهاند. کمتر شدن شیب افزایش شاخص صنعت به دلیل کاهش رشد میزان سفارشات است.
بر اساس آخرین نظرسنجی که از فعالان اقتصادی بخش صنعت انجام شده است، شرکتهای تولیدی در پاسخ به رکود شدید تقاضا، کاهش در سطح تولید در تیرماه را گزارش کردهاند و نرخ انقباض در تولید سریعترین نرخ در 6 ماه گذشته (بهغیراز فروردینماه) بوده است. علاوه بر این، انتظارات نسبت به چشمانداز تولید در ماه آینده به پایینترین سطح خود از تیرماه سال گذشته (بهجز اسفندماه) رسیده است؛ زیرا شرکتهای مورد بررسی در مورد طیف وسیعی از عوامل از قبیل وضع قوانین کارشناسی نشده، کمبود نقدینگی و مشکل در تأمین مالی، بیثباتی نرخ ارز، تردید مشتری برای خرید و قطعی برق از پیش تعیین نشده اشاره میکنند.
وضعیت شاخصهای اقتصادی
قیمت مواد اولیه موردنیاز که چندین ماه پیاپی بهشدت افزایش داشت، در تیرماه برای دومین ماه متوالی از شدت آن کاسته شده و هرچند رشد هزینهها همچنان بالاست اما به کمترین مقدار 9 ماهه از آبان 1401 رسیده است. همچنین تولیدکنندگان به دنبال کاهش میزان سفارشات جدید مشتریان، بهمنظور تقویت تقاضا و کاهش انتقال فشارهای هزینهای به مشتریان، تقریباً تغییری در قیمتهای خود اعمال نکردهاند. این در حالی است که به دلیل تورم بیشازاندازه ماههای گذشته، بار هزینهای بر فعالان اقتصادی، همچنان بسیار بالاست.
در همین حال، افزایش آهستهتر فشارهای قیمتی در ماه تیر وجود داشت و از شدت افزایش نرخ تورم قیمت نهاده و هزینه تولید اندکی کاسته شده است، اما هزینههای تأمین مواد اولیه و تجهیزات بهواسطه نرخ ارز بالا و تغییر دائمی قوانین یا اجرای آن بهویژه در حوزه گمرک، بانک و مالیات، تولیدکنندگان را متضرر میکند.
همچنین عدمتغییر قیمت فروش در مقایسه با ماه قبل، باعث شده است تا نرخ تورم فروش صنعت به کمترین میزان از آبان ماه کاهش یابد و شرکتها که طی ماههای گذشته افزایش شدیدی را در میانگین قیمتهای خود داشتهاند و عمدتاً به دلیل افزایش قیمت نهادههای تولید بوده است، در تیرماه به دلیل کاهش سفارشات و برای تقویت بخش تقاضا، علیرغم هزینههای بالای نهادههای تولید برخی تولیدکنندگان، کالا را به قیمت پایینتر به فروش رسانند.
از سوی دیگر در تیرماه سفارشات صادراتی نیز کاهش یافته و مجموع تجارت به خارج به کمترین مقدار 6 ماهه از بهمنماه رسیده است. بسیاری از شرکتها با توجه به موانعی که قوانین ارزی بانک مرکزی بر سر راه آنها قرار داده، تمایلی به صادرات ندارند و با توجه به مشکلات انتقال ارز و بازگرداندن دلار به کشور علیرغم مبادله ریالی کالا، از صادرات به بسیاری از کشورهای همسایه متضرر خواهند شد.
یکی دیگر از شاخصهای مهم موجودی مواد اولیه است که این گزارش نشان میدهد این شاخص در تیرماه به کمترین مقدار پنجماهه از بهمنماه (بهجز فرودین ماه) کاهش یافته است. قوانین سختگیرانه گمرک در ترخیص مواد اولیه و همچنین چندین ماه تأخیر در تخصیص ارز، کمبود نقدینگی و مشکلات تأمین مالی از بانکها، شرکتها را با کمبود مواد اولیه و تجهیزات روبرو کرده است.
اما ارزیابیها همچنین نشان میدهد میزان استخدام کمترین مقدار سهماهه خود را از فروردینماه به ثبت رسانده است. با کاهش سفارشات و رکود در بازار، اشتغال افزایشی آهستهتر نسبت به ماه قبل داشته به کمترین مقدار از فروردینماه رسیده است. ازآنجاکه فشارهای هزینهای مربوط به افزایش شدید قیمتها باعث شده تا نیروی کار تمایل به اشتغال در سطح دستمزدهای فعلی را نداشته باشند، شرکتها با کمبود نیروی کار ماهر مواجه هستند و نیاز به استخدام نیروی کار جدید دارند.
در همین رابطه:
- 13 دلیل برای بازگشت رکود به بنگاههای اقتصادی
- بهبود PMI چین محرک جدید کالاییها
- اولین نشانه های امید بخش صنعت در پسا مهسا + نمودار
منبع: اکوایران