نظر دو جراح مغز درباره ماجرای جمجمه جوان 14 ساله مینابی +فیلم

نظر دو جراح مغز درباره ماجرای جمجمه جوان 14 ساله مینابی +فیلم

به گزارش خبرگزاری فارس از بندرعباس، 24 مردادماه همراهان یک بیمار 14 ساله مینابی که برای انجام عمل بازسازی جمجمه فرزندشان به بیمارستان مراجعه کرده بودند، با اظهارات یک یا چند نفر از اعضای کادر درمان مبنی بر گم شدن قطعه ای از جمجمه بیمارشان مواجه می شوند که چند هفته قبل پس از تصادف شدید از سر وی جدا سازی شده بود. این اظهارات پایه یک تنش شدید در بیمارستان از سوی همراهان بیمار و شکل گیری اخبار و گزارشاتی با همین محور در فضای مجازی و رسانه ها شد.

فارغ از این که آیا اصلا می توان جمجمه جداشده از سر را در محیط آزمایشگاهی وبیمارستانی و آنهم در میناب برای هفته ها بعد به منظور بازسازی جمجمه حفظ کرد یا خیر؟ اما تجربه های موجود در ایران و گفت و گو با جراحان مغز گواه آن است که عملا باید قطعه ای از جمجمه شکسته شده را حتما در بدن فرد بیمار در قسمت ران یا شکم نگهداری کرد و سپس برای بازسازی مورد استفاده قرار داد و الا قطعه ای از جمجمه را نمی توان بیرون از بدن حفظ کرد و چند هفته بعد انتظار پیوند آن با سر بیمار را داشت.

جزییات ماجرای تصادف بیمار

دکتر حسن زارعی معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان که به طور کاملی بر این پرونده اشراف داشته و آن را بررسی کرده می گوید: این بیمار 14 ساله در 9 خردادماه 1402 در ساعت 19:30 بر اثر تصادف با موتور سیکلت دچار آسیب مغزی می شود که با سطح هوشیاری ٤ توسط فوریت های پزشکی 115 شهرستان میناب به این بیمارستان منتقل و سریعا اینتوبه و به اتاق عمل فرستاده می شود. به علت آسیب وارد شده به جمجمه این جوان در زمان تصادف، مغز وی متورم شده بود که مورد عمل جراحی کرانیوتومی (باز کردن جمجمه برای کاهش فشار داخل مغز و از بین رفتن تورم) قرار گرفت و پس از انجام این عمل، بیمار برای مراقبت های ویژه به مدت یک ماه در آی سی یو بستری شد و در این مدت بیمار سطح هوشیاری پایینی داشته و ارتباط برقرار نمی کرد، فقط ارتباط چشمی داشته است و قادر به حرکت هم نبوده است.

بیمار 14 ساله با زندگی نباتی از بیمارستان مرخص می شود

این جوان 14 ساله در تاریخ 27 تیرماه با علائم حیاتی گفته شده و با داشتن زندگی نباتی از بیمارستان مرخص شد و طول این مدت بارها ویزیت شده و در زندگی نباتی بوده است تا این که با تشخیص پزشک مربوطه در 24 مردادماه مجددا بستری و عمل جراحی کرانیوپلاستی انجام شد که در حال حاضر بیمار در بخش جراحی تحت مراقبت قرار دارد و حال عمومی وی خوب است. به گفته زارعی، این بیمار تاکنون 4 بار جراحی شده و در عمل 24 مردادماه، جاگذاری مش در جمجمه بیمار صورت گرفت و این بیمار هم اکنون علائم حیاتی نرمال دارد و از بخش مراقبت های ویژه ترخیص و هم اکنون در بخش جراحی بیمارستان بستری است. در تمام دنیا مرحله برداشت بخشی از جمجه مرسوم و بخشی از روند درمان است و مردم به مجموعه درمانی اعتماد کامل داشته باشند.

ورود دستگاه قضایی

دستور قضایی برای رسیدگی به موضوع قصور احتمالی کادر درمان در بیمارستان میناب؛ رئیس کل دادگستری استان هرمزگان برای رسیدگی به موضوع قصور احتمالی کادر درمان در بیمارستان میناب دستور صادر کرد و گفت: احتمال دارد به دلیل قصور پزشکی بخشی از بافت استخوان جمجمه وی از بین رفته و با جمجمه مصنوعی ترمیم شده باشد که تحقیقات تخصصی در این خصوص در حال انجام است.

متخصصان جراحی مغز و اعصاب چه می گویند؟

دکتر هشیار سرحدی از جراحان مطرح جنوب کشور در این باره در گفت و گویی با خبرنگار فارس در بندرعباس اظهار کرد: جمجمه ای که در اثر تصادف دچار آسیب می شود، در موارد پرشماری مرسوم است که قطعاتی از جمجمه آسیب دیده به دلیل خارج شدن از حالت معمول و یا غیر استریل شدن و … با بافت دیگری جایگزین بشود یعنی جراح با مش کرانیوم و سیمان خاصی مغز جمجمه بیمار را بازسازی می کند و هیچ منعی ندارد و چون انسان عملا در سنین پایین به ساختار مغزی کامل و اندازه جمجمه پایدار می رسد لذا ایرادی در انجام این عمل بازسازی با مش کرانیوم و سیمان وجود ندارد و مشکلی در رشد مغزی او نیز ایجاد نمی کند. حتی در مواردی داشته ایم که برای کودک 2 ساله از مش و سیمان استفاده کرده ایم و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.

وی عنوان کرد: در مورد این بیمار عملا نوعی سوء تفاهم شده است. البته آقای دکتری که این جراحی را انجام داده اند بهتر بود همان اول استخوان را سر جایش می گذاشت و استخوان را خارج نمی کرد. ما در ادم مغزی شدید هماتوم را تخلیه و ورم را در نظر می گیریم و فلپ استخوانی را بدون فیکس کردن در جایش قرار می دهیم و بعد از مدتی پس از ورم استخوان سر جای خودش قرار می گیرد و عمل دیگری به بیمار تحمیل نمی شود و لذا شاید بهتر بود که این روش مورد استفاده قرار می گرفت و روتین این کار انجام می شد.

نگهداری جمجمه خارج از بدن غیرمعقول است

به گفته دکتر هشیار سرحدی، نگهداری جمجمه در خارج از بدن روشی غیرمعقول است و قرارگیری جمجمه در خارج از بدن برای استفاده مجدد عملا قابل استفاده نیست و گم شدن جمجمه بیمار موضوع درستی نیست و حتی اگر باشد هم قابل استفاده نیست چون این جمجمه بعد از چند هفته دیگر کاربردی ندارد چون بافت استحاله پیدا کرده و شانس عفونت جمجمه را بالا می برد و عملا قابل استفاده نیست و حتی در مواردی که داخل بدن جای گذاری می شود نیز نیاز به سایزگیری مجدد و پیچیدگی های سخت بعدی است.

ماجرای قطعات جمجمه ها در بیمارستان نمازی شیراز

در همین زمینه علی نعمتی، جراح مغز و اعصاب دیگری نیز امروز مطلبی در فضای مجازی گفته گاهی اوقات یک خبر غیرکارشناسی در یک حوزه تخصصی باعث تشویش اذهان می شود و باعث بدبینی و سلب اعتماد مردم به حوزه درمان و بیمارستان می شود. ما در بیماران ضربه مغزی به علت باز شدن پوست و آلودگی استخوان با محیط بیرون، قسمت زیادی از استخوان را دور می ریزیم و بعضی مواقع تکه های بزرگتر استخوان را شستشو داده و در زیر پوست شکم یا ران بیمار گذاشته و بعد از فروکش کردن ورم مغزی با استفاده از آن و به کمک مش و پلیت از جنس تیتانیوم و سیمان استخوان بازسازی جمجمه به طور کامل انجام می شود.

این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات عنوان کرد: در بسیاری از مراکز دنیا استفاده از این استخوان به علت خطر عفونت بعدی، توصیه نمی شود و از نظر علمی اصلا اتفاق عجیبی نیست و پیوند استخوانی هم در کار نیست. ما در بیمارستان نمازی شیراز قبلا یک یخچال پر از استخوان جمجمه داشتیم که همه به هم چسبیده و غیرقابل استفاده شده بودند و دور انداختیم.

به گزارش فارس، با آرزوی شفای عاجل برای این بیمار مینابی اما باید اذعان داشت که مشکلات درمانی هرمزگان و گرفتاری مردم با بسیاری از دردها در این حوزه گاها سبب شده تا مردم برداشت های مختلفی از یک رخداد در حوزه پزشکی و درمانی داشته باشند ولی بدون شک حاکم ساختن فضای صادقانه و مسؤولانه در این حوزه می تواند ضمن کاستن از آلام مردم، راهگشای رفع گرفتاری های آنان و در عین حال مهار بعضا بی اعتمادی موجود نیز باشد. بدون شک بررسی های دقیق تر دستگاه قضایی در استان پیرامون علل و عوامل مختلف این کمبودها و بلند شدن دیوار برخی بی اعتمادی ها می تواند سبب تقویت مسؤولیت پذیری در این عرصه مهم که با جان مردم سر و کار دارد، شود.

پایان پیام/

منبع: فارس

منتشر شده

در دسته بندی


با عنایت به اینکه سایت «یلواستون» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع مطلب و کاربران است. (قانون تجارت الکترونیک)

یلواستون نقشی در تولید محتوای خبری ندارد و مطالب این سایت، بازنشر اخبار پایگاه‌های معتبر خبری است.