به گزارش خبرنگار مهر، جعفر جندقی ظهر چهارشنبه در جلسه هماهنگی مقابله با پشه آئدس در شهرستان آستارا اظهار کرد: دنیای امروز دهکده کوچک جهانی است و مراودات قابل توجهی بین کشورهای مختلف صورت میگیرد و ممکن است یک فرد در یک روز به چندین کشور رفت و آمد داشته باشد، قطعاً بیماریهای مختلفی را به راحتی میتواند انتقال دهد و حتی یک روستا تا یک کشوری را مبتلا کند.
وی با اشاره به شیوع ویروس کرونا که به پدیدهای جهانی تبدیل شد، گفت: باید آگاه باشیم که همواره چنین بیماریهایی وجود داشته و دارد و جامعه بشری را تهدید کرده و یکی از معضلهای همیشگی بوده چرا که شیوع ویروسهایی همواره سبب بروز اپیدمی و تهدیدهایی برای جامعه بشری شده است.
جندقی با اشاره به بیماریهای بومی شرق آسیا مانند تب دنگ زیکا که در آب و هوای مرطوب و گرم برای بروز و شیوع آنها مساعد به شمار میرود، بیان کرد: سالهاست کشورهای مختلف برای جلوگیری از شیوع و بروز این بیماریها و مهار آن تلاش میکنند اما تلاش و هنر ما باید این باشد که پیش از بروز این بیماریها و آسیبهای ناشی از آن بتوانیم از وقوع آن جلوگیری کنیم.
بیماریهای عفونی سه محور عامل بیماری، انتقال و فرد میزبان دارد
وی با اشاره به اینکه بیماریهای عفونی سه محور عامل بیماری، عامل انتقال و فرد میزبان دارد، گفت: هر جا یکی از ضلعهای این مثلث شکسته شود، از بروز بیماری جلوگیری میشود که در این مورد مخزن انسان، عامل انتقال پشه آئدس و میزبان هم انسان است.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت با اشاره به مطالعات بهداشتی صورت گرفته در این زمینه از جمله حشرهشناسی و اقدام به صید و تلهگذاری به منظور شکار گونه مورد نظر در استانهای جنوبی طی چند ماه گذشته، بیان کرد: در جریان مطالعات حشرهشناسی که در استان گیلان انجام شد، با وجود گذشت تنها ۲ هفته از صید نخستین نمونهها اقدامهای خوبی از سوی دانشگاه علوم پزشکی در این راستا صورت گرفت و در همین شهرستان آستارا نیز بلافاصله موضوع از سوی دستگاههای مربوطه و فرمانداری مورد پیگیری قرار گرفت و به برگزاری نشست امروز منجر شد تا با همه قوا آماده مقابله با این بیماری بشویم.
وی با تاکید بر اینکه نباید بگذاریم مخزن بیماری در شهرستان آستارا شکل بگیرد که در این مورد مخزن انسان بیمار است، تصریح کرد: از طرفی آستارا شهری مرزی است و این تهدید وجود دارد که کامیونهای در حال رفت و آمد موجب سرایت آن هم از داخل کشور به خارج و هم از خارج به داخل شوند؛ بنابراین یک مراقبت مرزی خیلی خوب با همکاری دانشگاه علوم پزشکی و شبکه بهداشت و درمان بر مبنای مقررات بهداشت بینالملل باید انجام شود.
وی با تاکید بر بررسی ورود و خروج در پایگاههای مرزی تصریح کرد: ما موارد را تعقیب میکنیم و بر اساس عوامل محتمل، مظنون و قطعی اقدامات خود را شکل میدهیم، از این رو باید در پایگاههای مرزی افرادی که از خارج کشور میآیند، چک شوند که ببینیم آیا آنها دچار بیماری هستند و موارد مشکوک بیشتر بررسی شوند.
پشه آئدس در طول روز فعالیت دارد
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت با اشاره به اینکه مورد دیگر مقابله با این پشه به عنوان یک گونه است، افزود: برخلاف سایر حشرات که معمولاً در شب فعالیت میکنند، پشه آئدس در طول روز فعالیت دارد و اگر مخزن بیماری وجود نداشته باشد، گزش پشه مورد نظر به طور معمول مشکلی ایجاد نمیکند، ولی اگر مخزن بیماری وجود داشته باشد، گزش میتواند باعث انتقال بیماری شود.
وی رکن اساسی مقابله با این بیماری را آموزشهای لازم توسط مردم دانست و گفت: آشنایی با اطلاعات بروز این بیماری سبب میشود تا افراد دستکم در برابر گزشهای پشه از خود مراقبت کنند.
جندقی همچنین رکن دیگر مقابله با بیماریهای ناشی از گزش پشه آئدس را آموزش جامعه خود مراقبتی و بهداشت محیط دانست و افزود: توجه به برخی اقدامهای ساده و ابتدایی مانند استفاده از حشرهکشها و استفاده از پشهبند و توری مورد تاکید است.
وی با بیان اینکه پشه آئدس برعکس پشه هانوفر که نیازمند آب راکد زیاد است و حتی در آب کثیف هم میتواند تخمریزی کند، میزان اندکی آب تمیز برای تخم گذاریاش کافی است، افزود: یکی از مشکلات هم این است که بسیاری از مردم در این مناطق از کولرهای گازی استفاده میکنند که بر اثر میعان آبی که درونش اتفاق میافتد، آبی از کولر در محیط اطراف سرازیر میشود که محل مناسبی برای تخمگذاری و رشد لارو پشه آئدس محسوب میشود.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت همچنین به چالههای سطح خیابانها و پیادهروها، لاستیکهای فرسوده رها شده در محیط که در صورت بارش باران میتوانند به عنوان یک محیط مساعد برای تخمگذاری پشه آئدس باشند اشاره کرد و گفت: در این زمینه مردم و دستگاههای مسئول مربوطه باید بازدید، شناسایی، مراقبت و اقدام لازم را در دستور کار قرار دهند.
لزوم سمپاشی محیطهای مساعد به منظور کاهش نفوذ پشه آئدس
وی با تاکید بر لزوم سمپاشی محیطهای مساعد به منظور جلوگیری از رشد جمعیت احتمالی و کاهش نفوذ پشه از جمله با استفاده از مهپاش گفت: باید پس از آموزشهای تخصصی لازم، این موضوع در دستور کار قرار بگیرد.
جندقی با بیان اینکه این موارد البته نباید موجب بروز نگرانی و ناامنی روانی در بین مردم شود افزود: اما با توجه به حساسیتی که در بحث سلامت وجود دارد، تلاش میکنیم چند گام به خاطر مردم و حفظ سلامتی جامعه جلوتر باشیم و اقدامهای پیشگیرانه در دستور کار قرار دهیم تا شهر و جامعهای سلامت، امن و ایمن باشد.
وی با اشاره به اینکه پشه آئدس گونهای تطبیقپذیر است و در هوای بسیار گرم و سرد هم میتواند زنده بماند، گفت: البته این امر ممکن است در برخی کشورهای دیگر هم وجود داشته باشد اما از بروز و صحبت در مورد آن خودداری کنند، زیرا طرح چنین مسائلی مباحث اقتصادی و درآمدی آنها را میتواند دچار خدشه کند و از این رو برخی کشورها ممکن است مواردی را هم داشته باشند ولی اعلام نکنند.
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت با اشاره به حساسیتی که در بحث حفظ سلامت مردم وجود دارد گفت: آستارا شهری مرزی است و به واسطه رفت و آمدهایی که صورت میگیرد در معرض این خطر قرار دارد که حتی پشه از طریق کامیونها به سایر نقاط کشور انتقال یابد؛ زیرا آستارا تنها بندر مرزی محسوب میشود که رفت و آمدها از مرز به فاصله بسیار بسیار کمی از محیط شهری انجام میشود و افراد از داخل شهر تردد و از امکانات عمومی آن هم استفاده میکنند؛ از این رو باید مراقبت لازم برای پیشگیری از ابتلای شهروندان و همچنین انتقال پشههای حامل و ناقل ویروس احتمالی از آستارا به سایر نقاط جلوگیری شود.
منبع: مهر