«یوم العباس» دریای بی انتهای عشق و ارادت به علمدار کربلا

«یوم العباس» دریای بی انتهای عشق و ارادت به علمدار کربلا

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها – فاطمه تاجبخش: خدا نور آسمان‌ها و زمین است و حسین تجلی نور خدا روی زمین و پایتخت شور و شعور حسینی مفتخر است تا جلوه‌گاه خورشید همیشه تابان مکتب حسینی باشد و همواره تلالو این خورشید در یوم العباس بیش از پیش خودنمایی می‌کند.

قصه حسین و یارانش از محرم سال ۶۱ هجری قمری به محرم سال ۱۴۴۵ هجری قمری رسید و نشان می‌دهد مکتب حسین (ع) هنوز به سر نرسیده است و این دیار و مردمانش پرچم سرخ شهادت را به پرچم سبز مهدویت خواهند رساند و این عهد را هر سال در یوم‌العباس تجدید می‌کنند.

«یوم العباس» دریای بی انتهای عشق و ارادت به علمدار کربلا

امسال هم در هشتم محرم وعده دیدار عاشقان حسینی فرا رسیده و دسته عظیم عزاداری حسینیه اعظم زنجان ساعت ۱۶ از حسینیه اعظم به سمت امامزاده سید ابراهیم (ع) حرکت می‌کند.

برای خدمت‌رسانی به عزاداران حسینی تعداد ۳۰ موکب و جایگاه آب‌رسانی در مسیر دسته عزاداری توسط هیئات حسینی برپا شده است و ۵۵۰ خادم افتخاری با ۵۹ ایستگاه ثابت و سیار کار جمع‌آوری نذورات مردمی را انجام می‌دهند.

امسال در پی اهانت به ساحت مقدس قرآن کریم عزاداران حسینی قرآن در دستانشان به عزاداری می‌پردازند.

امسال هم ذبح گوسفندان توسط ذابحین با حضور ناظران ذبح شرعی و بهداشتی توسط ۱۴۰ نفر از خادمان این واحد از ساعت ۱۵ شروع می‌شود.

۷۱۵ عدد بلندگوی صوت در مسیر ۳ کیلومتری دسته عزاداری و خیابان‌های اطراف تعبیه شده که توسط ۲۷۰ خادم افتخاری پوشش می‌شوند و صداوسیما پوشش تصویری و پخش زنده این حماسه عظیم را برعهده دارند.

«یوم العباس» دریای بی انتهای عشق و ارادت به علمدار کربلا

۸۰۰ خادم افتخاری برادر و خواهر کار انتظامات و نظم‌دهی دسته را انجام می‌دهند و قطار ویژه‌ای، عزاداران را از تهران به زنجان رسانده است.

در راستای تکریم از زائرین حسینی ستاد اسکان با ۱۵ خادم افتخاری شروع به کار کرده و با همکاری ۱۰ دستگاه دولتی برای ۲۰۰۰ نفر و همراهی مردمی برای ۲۰۰ نفر در هر روز اسکان میسر شده است.

این ستاد از سوم الی هفتم مردادماه به زائران ارائه خدمت می‌کند و فضاهایی که برای اسکان عزاداران در اختیار آنها قرار می‌گیرد کاملاً رایگان است، علاوه بر اسکان، یک وعده غذای گرم تبرکی حسینیه اعظم به این افراد داده می‌شود.

خادم حوزه فرهنگی حسینیه اعظم زنجان در گفت‌وگو با خبرنگار مهر سابقه تاریخی دسته حسینیه اعظم زنجان را روایت می‌کند و می‌گوید: این دسته که هر ساله در هشتم محرم به حرکت در می‌آید تقریباً از دوره رضا شاه شروع شده و قدمتی نزدیک به ۸۰ سال دارد و پیش از آن احتمالاً شکل محدودتری داشته یا دسته‌ای بوده که روز عاشورا برپا می‌شد که به سبزه میدان می‌رفتند و به احترام دسته چند زندانی را آزاد می‌کردند.

عبدالله الماسی با اشاره به اینکه در برهه‌ای از حکومت رضا شاه مساجد تعطیل شد، ابراز می‌کند: بعد از دوره تعطیلی‌ها، مجدد دسته‌ها به راه می‌افتند و در عصر روز هشتم محرم که به نام حضرت ابوالفضل (ع) و یوم‌العباس معروف است، تعدادی از دسته‌های عزاداری از جمله دسته حسینیه اعظم زنجان حرکت می‌کنند.

«یوم العباس» دریای بی انتهای عشق و ارادت به علمدار کربلا

خادم حوزه فرهنگی حسینیه اعظم زنجان تصریح می‌کند: یکی از ویژگی‌های این دسته این است که در آن حرکت وجود دارد و اجتماع نیست؛ یعنی یک مبدا و مقصدی دارد و دسته از حسینیه که در آن زمان تکیه بود آغاز می‌شد و به امامزاده سید ابراهیم (ع) خاتمه می‌یافت.

الماسی با اشاره به اینکه در گذشته بافت شهر محدودتر بود و وسایل ارتباط جمعی به شکل گسترده امروزی وجود نداشت، بیان می‌کند: صبح روز هشتم محرم مرحوم کربلایی پاشا عزت شوکتی در پشت بام حسینیه طبل می‌زد و صدای آن در شهر می‌پیچید و این طبل زدن نشانه آن بود که امروز دسته حسینیه حرکت می‌کند و مردم با آگاهی از این موضوع در دسته شرکت می‌کردند.

وی یادآور می‌شود: خیابان‌های امروزی در گذشته وجود نداشت و دسته از مسیر خیابان ضیایی و از میان کوچه‌ها وارد میدان کوچکی در سمت امیرکبیر می‌شد و از ضلع غربی بازار به امامزاده سید ابراهیم (ع) حرکت می‌کرد و در طول مسیر که از غرب به شرق و از داخل بازار در حرکت بود، هرکجا دسته به مغازه‌ها می‌رسید کرکره‌ها را پایین می‌کشیدند و بازاریان در دست شرکت می‌کردند و بازار از این روز تا سوم شهادت امام حسین (ع) رسماً تعطیل بود.

الماسی عنوان می‌کند: به گفته عبدالواحد ثقفی در سال ۱۳۲۷ یا ۱۳۲۸ برای اولین بار ۴ رأس گوسفند در مسیر دسته حسینیه ذبح شده و بعد از آن آبگوشت و غذا اطعام کردند و این سنت سال به سال رونق پیدا کرد و آمار نشان می‌دهد تا سال‌های اخیر آمار اهدا و ذبح گوسفندان به ۱۲ هزار رأس رسیده است.

افزایش روزافزون عزاداران در دسته حسینیه اعظم زنجان در سایه توجهات حضرت ابوالفضل (ع) و اباعبدالله الحسین (ع) از ویژگی‌های مهم دسته حسینیه است

وی افزایش روزافزون عزاداران در دسته حسینیه اعظم زنجان در سایه توجهات حضرت ابوالفضل (ع) و اباعبدالله الحسین (ع) را از ویژگی‌های مهم دسته حسینیه برشمرده و می‌گوید: یکی دیگر ویژگی‌های آن اهدای نذری توسط مردم با اقلامی مثل طلا، پول یا گوسفند است.

این کارشناس حوزه ارتباطات اظهار می‌کند: یکی از خصوصیات منحصر به فرد دسته حسینیه اعظم زنجان این است که به عنوان دهمین میراث معنوی کشور ثبت شده و با توجه به تعداد بالای گوسفندان ذبح شده در مسیر دسته، دومین قربانگاه جهان اسلام و اولین قربانگاه جهان تشیع به شمار می‌رود.

الماسی با اشاره به اینکه دام‌ها بعد از ذبح به صورت بهداشتی در کشتارگاه قطعه‌بندی و بسته‌بندی می‌شوند عنوان می‌کند: شهرها و روستاهای استان زنجان منطقه‌بندی شده و هر سال بخش‌هایی از استان تحت پوشش قرار می‌گیرد و حواله گوشت تبرک به مردم اهدا می‌شود.

وی از نوحه‌خوان‌های قدیمی دسته حسینیه اعظم زنجان از افرادی همچون حاج اصغر زنجانی، غلامرضا عینی‌فرد و حاج جواد رسولی نام می‌برد و می‌افزاید: اکنون نیز جوان‌ترها به میدان آمدند و راه آن‌ها را ادامه می‌دهند و ولی‌الله کلامی، شاعر آئینی کشور نیز چند سالی است که اشعار این دسته را می‌سراید.

«یوم العباس» دریای بی انتهای عشق و ارادت به علمدار کربلا

عزاداری مردم زنجان در شب تاسوعا چهره ملی و بین‌المللی دارد

خادم حسینیه اعظم زنجان با اشاره به اینکه عزاداری مردم زنجان در شب تاسوعا چهره ملی و بین‌المللی به خود گرفته است، ابراز می‌کند: تعداد عزاداران در این مراسم در سال‌های اخیر بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار نفر تخمین زده شده و به همین منظور عکاسان، خبرنگاران و تصویربرداران از نقاط مختلف کشور خود را به این مراسم می‌رسانند تا این آئین بزرگ را در رسانه‌های خود بازتاب دهند.

الماسی با اشاره به اینکه به دلیل جمعیت بالای عزاداران در دسته حسینیه، ذبح گوسفندان یک ساعت قبل از حرکت دست آغاز می‌شود، بیان می‌کند: سلاخ‌ها در طول برگزاری دسته مشغول خدمات‌رسانی هستند و نمی‌توانند در عزاداری شرکت کنند و برای اینکه آنها هم از فیض معنوی مراسم بهره‌مند شوند، پیش از ذبح گوسفندان دقایقی یکی از ریش سفیدان نوحه خوانی می‌کند و این افراد عزاداری مخصوص خود را برگزار می‌کنند و حال و هوای خاصی همزمان با شروع ذبح گوسفندان حاکم می‌شود.

خادم حسینیه اعظم زنجان با بیان اینکه در طول مراسم عده‌ای مسئولیت نظم‌دهی به دسته را بر عهده دارند، عنوان می‌کند: دسته عزاداری وارد خیابان فردوسی، سبزه‌میدان و چهارراه انقلاب می‌شود و به طرف امامزاده سید ابراهیم (ع) می‌رود، پس از پایان عزاداری، افراد با شور و حال خاص و نوحه‌های مخصوص به حسینیه برمی‌گردند و عزاداری دلچسبی در مقابل حسینیه انجام می‌شود و این مراسم روز به روز شکوه بیشتری را تجربه می‌کند.

وی می‌گوید: قبل از حرکت دسته یک عزاداری منحصر به فرد در مسجد حسینیه اعظم برگزار می‌شود و در طول دسته شاهد جذابیت‌هایی هستیم که امکان به تصویر کشیدن آن در قاب تصاویر و ویدئوها وجود ندارد.

دسته حسینیه که از ۸۰ سال پیش جای خود را بین عاشقان حسین باز کرده تابستان و زمستان و آفتاب و باد و باران و برف‌های زیادی را پشت سر گذاشته و هیچ تکانه‌ای نتوانسته استواری آن را کم کند و گاهی شرایطی مثل کرونا شکل آن را تغییر داد اما ماهیت آن زوال ناپذیر است.

منبع: مهر

منتشر شده

در دسته بندی


با عنایت به اینکه سایت «یلواستون» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع مطلب و کاربران است. (قانون تجارت الکترونیک)

یلواستون نقشی در تولید محتوای خبری ندارد و مطالب این سایت، بازنشر اخبار پایگاه‌های معتبر خبری است.