چهارطاقی سلطان آباد ارزوئیه، بنایی تاریخی مربوط به دوران ساسانی می باشد.این بنا در نزدیکی روستای سلطان آباد در شهرستان ارزوئیه واقع شده است که از جاذبه های دیدنی استان کرمان است. این بنا متعلق به زمان ساسانیان، یعنی دوره پیش از ورود اسلام به ایران است و حدود ۱۶۰۰ سال قدمت دارد.
در دشت ارزوئیه در جنوب غربی استان کرمان تعدادی بناهای مذهبی ساسانیان شامل چهار طاقی ده شیخ، رحمت آباد، سلطان آباد و علی آباد شمشیر بر واقع شده است. این ابنیه از نظر معماری دارای تفاوت هایی هستند. وجود این چهارطاقی ها در دشت ارزوئیه به همراه تپه ها و محوطه های ساسانی و نزدیکی آن به منطقه داراب و چهارطاقی های شرق فارس نشان دهنده اهمیت این دشت در دوران ساسانیان است.
ویژگی های چهارطاقی سلطان آباد ارزوئیه
چهارطاق باستانی سلطان آباد در دوره ساسانیان در سه کیلومتری ده سلطان آباد واقع شده و ارتفاعی در حدود ۱۵ متر دارد و ساختمانی بزرگ است که خبر از وجود جمعتی زیاد در این منطقه می دهد. چهارطاقی یا چارتاقی، در معماری به کالبدی با زمینه چهارگوش و پوشش گنبدی، متشکل از چهارپایه و یک طاق گنبدی بر روی آن، با چهار ورودی طاق دار گفته می شود.
چهارطاقی را چهاردر، چهارقاپو و چهاردروازه نیز نامیده اند. چهارطاق یک نقشه مربع دارد و عناصر اصلی تشکیل دهنده آن عبارتند از: یک جرز در هر یک از چهار گوشه نقشه مزبور، چهار قوس که چهار جرز را به هم متصل می کند. یک گنبد که به کمک یک گوشواره در بالای قوسها ساخته می شود. یک درگاه که در هر یک از چهار ضلع بنا پس از خاتمه کار به وجود می آید.
نحوه دسترسی
روستای سلطان آباد در ۲۵ کیلومتری شهرستان ازروئیه در استان کرمان قرار گرفته است. چهارطاقی نیز در سه کیلومتری جنوب این روستا واقع شده است.
به این مطلب چه امتیازی می دهید؟[امتیاز: 0 میانگین: 0] منبع: سیری در ایران