آغاز کاوش باستان‌شناسی محوطه تاریخی آلمادوشن رازوجرگلان

آغاز کاوش باستان‌شناسی محوطه تاریخی آلمادوشن رازوجرگلان

به‌گزارش خبرگزاری فارس از بجنورد به نقل از روابط‌ عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان‌شمالی، محمدرضا قهرمانیان، سرپرست معاونت میراث‌فرهنگی این اداره کل اظهار کرد: عملیات کاوش باستان‌شناسی در محوطه آلمادوشن با اعتباری بالغ بر ۳ میلیارد ریال به سرپرستی حسنعلی عرب از ۳۱ تیر ۱۴۰۲ آغاز و تا اواسط شهریورماه سال جاری ادامه خواهد داشت.

وی با اشاره به نداشتن هیچ‌گونه اطلاعات باستان‌شناسی از منطقه و ناشناخته بودن سنت‌های تاریخی و فرهنگی آن گفت: محوطه تاریخی آلمادوشن در سال ۱۳۸۷ به شماره ۲۳۱۷۰ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است پس از اینکه بخش راز و جرگلان در سال ۱۳۹۲ به‌عنوان شهرستان از شهرستان بجنورد تفکیک شد، برنامه بررسی باستان‌شناسی این شهرستان در اولویت پژوهش‌های باستان‌شناسی اداره کل استان قرار گرفت.

سرپرست معاونت میراث‌فرهنگی خراسان شمالی افزود: کاوش در این محوطه در راستای شناخت، مطالعه و بررسی لایه‌های فرهنگی ارگ آلمادوشن، خواناسازی شواهد معماری و ساختارهای استقراری و سلطنتی ارگ، تهیه و تدوین پلان مناسب جهت بهره‌برداری از محوطه در راستای توسعه اقتصادی منطقه، آگاه‌سازی و برقراری ارتباط بین محوطه و ساکنین منطقه و تدوین و انتشار اطلاعاتی در مورد محوطه جهت تقویت هویت ملی و همبستگی ملی انجام خواهد شد.

وی تصریح کرد: در خصوص قدمت و تاریخچه اثر می‌توان گفت با توجه به آثار و مواد باستان‌شناسی که از سطح این اثر یافت شده و قرارگیری چندین محوطه و قلعه از دوران اشکانی در اطراف این اثر، به نظر می‌رسد ارگ المادوشن با توجه به ویژگی‌های طبیعی آن یک قلعه نظامی است که از دوران اشکانی تا قرون میانه اسلامی یعنی قرون ۶ و ۷ هجری قمری جهت اهداف نظامی کاربرد داشته است.

سرپرست معاونت میراث‌فرهنگی خراسان شمالی ادامه داد: ارگ آلمادوشن با توجه به موقعیت و ویژگی‌های طبیعی آن که کاملاً در منطقه منحصربه‌فرد است از جهت نظامی در یک سیر 1500 ساله یعنی از دوره اشکانی تا قرون میانه اسلامی حائز اهمیت بوده؛ لذا حفظ و مستندنگاری این اثر در روند مطالعات باستان‌شناسی دوره‌های ذکر شده در منطقه ضروری است.

قهرمانیان در پایان گفت: شناخت محوطه‌های دوره اشکانی در این منطقه، به ما در شناخت ساختار قدرت منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای اشکانیان در مراحل مختلف پادشاهی‌شان را نشان می‌دهد.

پایان پیام/آ

منبع: فارس