– اخبار بین الملل –
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، الچین امیربایوف نماینده رئیسجمهور آذربایجان در امور ویژه در مصاحبه با شرکت رسانهای ERR استونی گفت: من فکر میکنم اگر ارمنستان و آذربایجان در آینده نزدیک یک معاهده صلح امضا کنند، اروپا فقط از آن سود خواهد برد.
وی از طرفهای ذینفع در منطقه خواست از هرگونه اقدام و اظهاراتی که به این چشمانداز آسیب وارد میکند، خودداری کنند.
امیربایوف تأکید کرد: اتحادیه اروپا یک ساختار یکپارچه نیست و مواضع برخی کشورهای اتحادیه اروپا تأثیر منفی بر روند دستیابی به صلح طولانیمدت در منطقه قفقاز جنوبی دارد.
اخیراً مقامات آذربایجان برخی از کشورهای غربی را به حمایت از نیروهای بدخواه ارمنستان و فروش سلاح به آن کشور متهم کرده و حتی گاهی اعلام میکنند که نیازی به میانجیگری غرب نیست. با این حال مقامات غربی قاعدتاً تأکید میکنند که علاقهمند به تأمین صلح بین دو کشور هستند. همچنین مقامات ارمنستان از میانجیگری غرب ابراز نارضایتی نکردند.
پس آیا جمهوری آذربایجان فقط به میانجیگری روسیه چراغ سبز نشان میدهد یا سعی دارد از هر دو سود ببرد؟ تاکنون نظری در مورد این سؤال از وزارت امور خارجه آذربایجان ابراز نشده است. اما پیش از آن، این وزارتخانه اعلام کرده بود که آماده مذاکره دوجانبه با ارمنستان بدون واسطه است.
آمریکا و روسیه به طور جداگانه میخواهند در قفقاز جنوبی نظری داشته باشند
صابر رستم خانلی، عضو کمیسیون روابط بینالملل مجلس ملی آذربایجان در گفتوگو با خبرگزاری «توران» گفت: گرچه اراضی آذربایجان 30 سال در اشغال ارامنه بود، اما در جریان درگیریها، کشورهای مختلف اروپایی بیچونوچرا از ارمنستان حمایت کردند و این حمایت تا به امروز نیز ادامه دارد.
وی تأکید کرد: اگرچه جمهوری جعلی قرهباغ دیگر وجود ندارد و ارامنه جداییطلب داوطلبانه رفتند، اما استانداردهای دوگانه اروپا باعث حمایت از آنها شده و آذربایجان را محکوم میکند.
رستم خانلی معتقد است: اروپا، آمریکا و روسیه میخواهند به طور جداگانه در قفقاز جنوبی حرفی برای گفتن داشته باشند. دیدارهای الهام علیاف و نیکول پاشینیان که با حمایت شارل میشل رئیس شورای اتحادیه اروپا در بروکسل برگزار شد، امیدواری به صلح میدهد، اما روسیه نیز به آن حسادت میکند. روسیه میخواهد که این توافق تحت حمایت خود حلوفصل شود.
ارسطون اروجلو، مفسر سیاسی آذری میگوید: این اظهارات امیربایوف خطاب به اروپا برای درخواست از او برای حمایت از روند صلح نیست. آذربایجان تمام ابتکارات صلح غرب را رد و از برگزاری دو نشست مهم در سطح رئیسجمهور و وزرای خارجه خودداری کرد. الهام علیاف در شب سال نو خطاب به مردم نظرات ضدغربی خود را بیان کرد. سپس در باکو متوجه شدند که این اشتباه است.
به گفته این کارشناس، مقامات آذربایجان به طور کامل غرب را به عنوان میانجی در موضوع صلح با ارمنستان رد میکنند.
اروجلو تأکید میکند: اکنون آذربایجان با درگیر کردن غرب در این جریان، به نظر میرسد که این روند را از صفر شروع کرده و سعی در اتلاف وقت دارد. البته تا زمان انتخابات توافقنامه صلح امضا نخواهد شد (انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری آذربایجان در 18 بهمن برگزار میشود)، اما اکنون برای جلب وفاداری غرب، پیام "بیا و میانجی صلح باش" مهم است. به همین دلیل است که بیانیه به این شکل ظاهر میشود. در اروپا این نیت را درک میکنند و هیچ پاسخی به این بیانیه نخواهند داشت.
گفتنی است، در اوایل دهه 1990، مناقشه قرهباغ باعث درگیری بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان شد. منطقه قرهباغ آذربایجان و 7 ناحیه اطراف آن اشغال شد. در نتیجه جنگ 44 روزه در سال 2020، باکو کنترل آن 7 ناحیه و بخشی از قرهباغ را به دست گرفت. بر اساس توافقنامه بین جمهوری آذربایجان، روسیه و ارمنستان، سربازان روسی در کریدور لاچین و خط تماس قرهباغ مستقر شدهاند.
سال گذشته میلادی، در 19 تا 20 سپتامبر، باکو «اقدامات ضد تروریستی محلی» را در قرهباغ اعلام کرد. ایروان این اقدام را «پاکسازی قومی» و «تجاوز» ارزیابی کرد. در 20 سپتامبر 2023، جداییطلبان قرهباغ گفتند که با شرایط باکو موافقت کردهاند. بعدها مهاجرت جمعیت ارمنی از قرهباغ به ارمنستان آغاز شد.
در 28 سپتامبر، جمهوری خودخوانده قرهباغ اعلام کرد که فعالیت خود را متوقف کرده است. با این حال، طرفین توافقنامه صلح امضا نکردهاند و این مذاکرات به طور جداگانه توسط اتحادیه اروپا و روسیه انجام میشود.
آیا مدل کالینینگراد میتواند برای زنگزور شکل بگیرد؟الهام علیاف غرب را متهم و رهبری ارمنستان را تهدید کردچرایی تنش دیپلماتیک بین جمهوری آذربایجان و فرانسه
انتهای پیام/
منبع: تسنیم